View Single Post
  #17  
Vechi 08.07.2011, 15:47:04
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Doamne ajută!
Încerc să vă dau și eu un răspuns, deși am observat că domnul Mihnea Dragomir v-a explicat aspectele esențiale ale învățăturii de credință despre Iisus Hristos.
Domnul nostru Iisus Hristos ni S-a revelat, prin întreaga Sa activitate și prin cuvintele Sale, drept Fiul lui Dumnezeu întrupat, a doua Persoană a Sfintei Treimi, egal și consubstanțial cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Astfel, El există din eternitate, fiind născut (nu creat) de către Tatăl și de o ființă cu Acesta, egal întru totul cu celelalte două Persoane ale Trinității. Din iubire față de omenire, așa cum se mărturisește și în textul Simbolului Credinței, "S-a pogorât din ceruri, S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut Om". Ce semnificație au aceste cuvinte, formulate de către Sfinții Părinți de la Sinodul I ecumenic din Niceea (325)? Mântuitorul Hristos Și-a asumat în Persoana Sa divină natura noastră umană, devenind astfel și Om. De aceea, noi mărturisim că Domnul Iisus Hristos este o Persoană unică având două naturi/firi (dumnezeiască și omenească). El a devenit și Om din dragoste față de oameni, rămânând și ceea ce era - Dumnezeu adevărat. El este, potrivit hotărârii dogmatice de la Sinodul IV ecumenic (Calcedon 451), Dumnezeu adevărat și Om adevărat, "de o ființă cu Tatăl după dumnezeire și de o ființă cu noi după omenitate". El este unic, dar rămâne Dumnezeu și Om în același timp.
Mântuitorul Hristos, fiind Dumnezeu și Om, S-a sacrificat pe cruce pentru mântuirea noastră, arătându-ne, revelându-ne astfel iubirea Sa infinită față de noi, iubire superioară capacității de înțelegere a rațiunii noastre.

Unde ni S-a revelat El ca Dumnezeu? Așa cum arăta domnul Mihnea Dragomir, în Matei cap. 16. Mai există și multe alte texte biblice în care Hristos, Domnul nostru, ni Se descoperă ca Dumnezeu adevărat.
De exemplu: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine." (Ioan14, 6); "Iar Eu și Tatăl Meu una suntem."; "Adevărat adevărat zic vouă: mai înainte ca Avraam să fi fost, sunt Eu." Regret că am prea puțin timp la dispoziție acum... dar voi încerca să găsesc în Biblie citatele exacte unde Domnul Hristos spune despre Sine că este Dumnezeu. Mai mult decât atât, atunci când iudeii au încercat să arunce cu pietre în El, acuzându-L de "blasfemia" de a Se fi numit pe Sine Dumnezeu, El nu neagă acuzația, ci întărește această afirmație (Ioan, cap. 10).
În alte locuri din Evanghelii, Hristos Își atribuie Lui Însuși puteri specifice Divinității: capacitatea și dreptul de a ierta păcatele, puterea de a dărui viață celor morți, dreptul de a judeca lumea etc. Atunci când săvârșește minuni, El nici nu Se roagă lui Dumnezeu să-I dăruiască putere (așa cum făceau profeții Vechiului Testament), ci arată clar că prin autoritatea Sa divină are capacitatea de a realiza acele miracole. De exemplu, atunci când alungă demonii, Hristos nu Se roagă lui Dumnezeu-Tatăl să-Lajute și nici nu izgonește spiritele negative "în numele lui Dumnezeu" (cum fac sfinții), ci li se adresează demonilor cu autoritate, spunându-le: "Eu vă poruncesc...". Hristos are, de asemenea, stăpânire asupra fenomenelor naturii, fapt ce-i surprinde pe ucenicii Săi, care se întreabă: "Cine este Acesta, că poruncește valurilor și vântului și-L ascultă?".
Cea mai importantă dovadă a divinității lui Iisus Hristos este, în mod incontestabil, Învierea Sa. El a înviat într-un mod diferit de alți sfinți (de Lazăr, de exemplu), care au fost... resuscitați din moarte, revenind la această viață trecătoare. Hristos a înviat fizic, cu trupul, dar pentru eternitate, precum scrie Sfântul Apostol Pavel că "moartea nu mai are stăpânire asupra Sa".
Închei aici mesajul, pentru a avea timp să caut în Biblie mai multe citate despre dumnezeirea Mântuitorului Hristos. Revin.
"Eu sunt Lumina lumii. Cel ce-Mi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții." (Ioan 8, 12)

Ioan 8, 51-59: 51.Adevărat, adevărat zic vouă: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac. 52.Iudeii I-au zis: Acum am cunoscut că ai demon. Avraam a murit, de asemenea și proorocii; și Tu zici: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va gusta moartea în veac. 53.Nu cumva ești Tu mai mare decât tatăl nostru Avraam, care a murit? Și au murit și proorocii. Cine te faci Tu a fi? 54.Iisus a răspuns: Dacă Mă slăvesc Eu pe Mine Însumi, slava Mea nimic nu este. Tatăl Meu este Cel care Mă slăvește, despre Care ziceți voi că este Dumnezeul vostru. 55.Și nu L-ați cunoscut, dar Eu Îl știu; și dacă aș zice că nu-L știu, aș fi mincinos asemenea vouă. Ci Îl știu și păzesc cuvântul Lui. 56.Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea și a văzut-o și s-a bucurat. 57.Deci au zis iudeii către El: Încă nu ai cincizeci de ani și l-ai văzut pe Avraam? 58.Iisus le-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam. 59.Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit și a ieșit din templu și, trecând prin mijlocul lor, S-a dus.
Reply With Quote