Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Tocmai am avut o polemică pe tema asta cu un coleg. El susține că budismul original accepta existența unui Dumnezeu, eu știu că ei nu cred decît în cele două realități care sînt suferința și nirvana. Rog pe cine știe sigur să explice care a fost dogma religiei budiste de la început, înainte de apariția ramurilor și confesiunilor derivate de acolo.
|
Budismul original nu putea exista inaintea lui Siddharta Buddha.
In cartea "
Eu, Buddha" scrisa de Jose Freches, in anexa 2 -paginile 272-277 (am avut intentia sa le scriu acum dar e prea mult de scris) vei gasi primul mare juramant a lui Buddha si cele
Patru Adevaruri Nobile (
"1. viata nu este decat Durere, de la nastere pana la moarte; 2. setea si dorinta stau la originea Durerii;3. doar detasarea, abandonarea acestei dorinte pot face sa inceteze Durerea;4.cat despre al Patrulea, care lasa cale libera mijloacelor ce permit atingerea scopurilor precedentelor, eu il numesc Nobila Cale, Calea Sfanta cu Opt Membre, cele Opt Cai ale Cunoasterii si ale Adevarului, Drumul sfant cu Opt directii!. Il mai numesc si Calea de Mijloc pentru ca este drumul ce duce la incetarea Durerii si la eliberarea Finala, adica la iesirea din Samsara."- fragment din anexa 2 de care am amintit)care constituie baza doctrinei sale.
Nici urma de vreo inchinare la vreun dumnezeu ...
Totul sta in puterea omului in budism, pentru a atinge Nirvana, adica sfarsitul Durerii.
Deci tu ai dreptate, nu colegul tau.:-)
*Samsara este ciclul vietii si al mortii (reincarnarile)