[quote=Theodor_de_Mopsuestia;374311]
Citat:
Daca Ala (va deranjeaza ca il numesc asa? mi-e peste poate sa ma exprim decent despre dusmanul nostru si al Domnului)
|
Cum ar putea să mă deranjeze? Nici eu nu-l prea am la inimă. Însă mi s-a părut original felul în care îl numiți.
Citat:
TREBUIE UN CAP SI UN BRAT VIZIBILE ALE DOMNULUI NOSTRU IN LUMEA VIZIBILA, TOCMAI PENTRU CA NOI OAMENII SUNTEM SINGURA SPECIE CAZUTA.
|
Nu cred că Dumnezeu este neputincios și că dacă chiar asta i-ar fi voia, nu ar putea să o împlinească. Iar dacă ar fi dorit să o împlinească prin oameni nu i-ar fi cerut lui Petru să bage sabia în teacă, nu le-ar fi atras atenția celor cu piatra că numai cel fără păcat este îndreptățit să o arunce. Asta este o dorință omenească, venită din neputința de a mai răbda răul care ne împresoară. Noi dorim ca Dumnezeu să-i pedepsească pe cei pe care-i socotim vinovați și atunci inventăm un organ de pedeapsă al lui Dumnezeu.
Citat:
Dintre fiintele biologice/muritoare, doar noi am cazut. Tocmai ca sa nu cadem mai tare, cineva trebuie sa lupte. DOMNUL NU A RAMAS IN PUSTIA CARANTANEI, SA IL TORTUREZE PE VRAJMASUL DUPA CE L-A INFRANT IN CELE TREI TENTATII. A VENIT IN LUME, SA ISI INDEPLINEASCA MISIUNEA. APOSTOLII SI UCENICII LOR, DUPA CINZECIME, NU AU STAT PASIVI, DOAR SA SE ROAGE SI SA SE INBUNATATEASCA. AU INTEMEIAT BISERICA, IN TOATE CELE PATRU VANTURI, CU PETRU CA TEMELIE SI FIUL OMULUI IN CAPUL UNGHIULUI.
|
E adevărat, Domnul a venit în lume ca să o mântuiască, jertfindu-Se, pe apostoli i-a trimis în lume, vestind pacea, nu sabia. La rândul lor, și ei s-au jertfit.
Citat:
Omul e o specie neotenica. Adica si adultii, tot nedezvoltati deplin sunt, doar ca procreeaza, in rest, tot ca pruncii sunt, si chiar mai jos, caci isi pierd inocenta, pe care Insusi Dumnezeu a apreciat-o explicit (am luat-o nitel pe biologie). De ce o spun? Pai uitati-va in jur, cititi (nu prea multa, dar clara si impartiala) istorie, si ganditi-va bine inainte sa imi raspundeti in acest duel de idei. Stiti ca am dreptate... Maturitate la Homo sapiens? Pana la Parousia, mai va! Bat campii? n-as zice.
|
Nici eu. De acord că omul e imatur, și că rolul acestei vieți este tocmai de a se maturiza; duhovnicește. Omul se naște prin botez în Duhul Sfânt și până când i se sfârșește firul acestei vieți trebuie să se hrănească duhovnicește, să crească și să se întărească, întocmai ca un prunc în pântecele mamei sale, care e Biserica. Iar moartea să-i fie ca o naștere în împărăția lui Dumnezeu.
Acesta este felul în care înțelegem noi Biserica: o maică iubitoare, căreia nu-i stă bine să aibă un braț de fier. Fiii ei sunt numai cei născuți prin botez, și datoria ei este să-i crească bine, să-i educe, să-i îndrepte, să-i hrănească duhovnicește și să nu le ceară ceea ce nu le-a dat.
Ce mamă se încumetă să pedepsească niște copii care nu sunt ai ei sau care au renegat-o? Sau, pedepsindu-i pe ai ei (căci recunosc rolul pedagogic al pedepsei), va merge, oare, până la arderea pe rug?