[quote=Adriana3;373803] Din punctul meu de vedere au gresit cei doi pentru ca au ascuns starea lor, dar si mai mult greseste biserica care refuza casatoria religioasa crestinilor cu parteneri necrestini, obligandu-i indirect la astfel de acte disperate. QUOTE]
Tocmai spuneam mai sus, ca cununia religioasa e o sfanta taina savarsita de Insusi Hristos pt. persoane cu convingeri religioase crestine (mai mult sau mai putin profunde).
Biserica nu le refuza taina, ci doar le explica ca nu se poate face decat de Hristos, in Hristos, prin Hristos, pentru Hristos. Or, dovada ca nu crezi in Hristos e tocmai faptul de a nu dori Botezul.
In cazul mirelui, credinta lui in Hristos e cel putin ciudata, de vreme ce conspira impotriva Celui-in-care-crede.
Deja am zis prea multe despre situatia asta, dar am impresia ca mirele (daca tot vrei sa-l consideri credincios) ar fi trebuit sa fie primul care sa o convinga pe mireasa ca nimic nu poate fi ascuns de Dumnezeu.
La asemenea acte disperate se ajunge din necredinta, nu din vina Bisericii.
Prin urmare, cununia religioasa nu se poate face fara Hristos de fata. El e celebrantul, El ii cununa pe cei doi!
Nu poate fi dat afara si din propria Lui Casa doar ca preotul sa satisfaca mofturile cuiva care Il refuza pe Hristos. Daca L-am dat afara de peste tot, din Biserica nu se poate!
Fara Hristos, ar fi la fel ca si casatoria civila, doar ca locatia nu e la primarie, ci la Biserica, celebrantul nu e ofiterul starii civile, ci un personaj ciudat imbracat cu odajdii, nu li se mai recita din codul familiei, ci din Molitvelnic, nu le canta niste tambalagii la iesire, ci niste seminaristi.
Slujba Cununiei nu poate fi golita de Hristos. El nu are cum sa lipseasca din ea. E total ilogic! Cum sa-i puna cuiva Hristos cununa pe cap daca acea persoana nu Il vrea pe Hristos ca celebrant? Ar trebui ca preotul sa modifice toata slujba si sa scoata toate pasajele in care e pomenit numele lui Hristos! Poate face Biserica asa ceva? doar pt. mofturile cuiva? Unde anume e de vina Biserica?! Ca nu poate face slujba Cununiei fara sa pomeneasca de Hristos?
Pt. cei care vor cununie dar fara ca Hristos "sa stie", exista cununia civila care e un concubinaj cu acte. De aceea ziceam ca Hristos si Biserica nu obliga pe nimeni la nimic. "Iata Eu stau la usa si bat. DACA va auzi cineva si va deschide, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine". Hristos nu da buzna in viata nimanui, El bate discret la usa si asteapta rabdator si smerit sa fie primit de bunavoie si nesilit de nimeni. Nimeni nu poate sa zica ca n-a auzit cum ii bate Hristos la usa. Ar insemna sa spuna ca nu si-a auzit niciodata inima batandu-i.
Daca cineva il vrea si pe Hristos, in acest parteneriat in 3, atunci nu se poate ca tocmai partenerul onorific sa fie sfidat si exclus.
Pt. a evita toate consecintele unei asemenea situatii, eu i-as fi sfatuit sincer pe cei doi miri sa urmeze un program de catehizare (ambii) si abia apoi sa i se faca miresei Botezul.
|