Sunt deacord ca faptul de a ascunde lipsa botezului la mireasa nu a fost foarte cinstit, insa asta imi spune ca cei doi stiau ca altfel nu vor fi cununati, deci practic biserica prin refuzul ei de a casatori credinciosi cu necredinciosi are si ea partea ei de vina. Cei doi au vrut sa evite tocmai anomalia de a boteza pe cineva fortat. Iar fortat nu inseamna ca au luat-o unii cu forta pe sus pe mireasa si au botezat-o, ci inseamna ca refuzul Bisericii de a acorda casatoria religioasa sotului crestin a obligat-o pe ea sa faca un gest in care nu crede si pe care nu si l-a dorit si astfel Taina Botezului a fost pangarita. Cu un Botez pangarit nu prea vad cum casatoria este acum mai de valoare decat ar fi fost daca fata ar fi ramas nebotezata. Din punctul meu de vedere au gresit cei doi pentru ca au ascuns starea lor, dar si mai mult greseste biserica care refuza casatoria religioasa crestinilor cu parteneri necrestini, obligandu-i indirect la astfel de acte disperate.
Pasajul din Biblie cu cei doi soti care au tainuit o parte din avere este cu totul altceva pentru ca nimeni nu ii obliga pe cei doi sa isi dea averile, totul se face de buna-voie, insa in cazul mirilor tocmai ca este obligatorie pentru un crestin casatoria religioasa pentru a nu trai in pacat, iar Biserica in loc sa le o acorde, o refuza pe motiv ca partenerul nu este si el crestin. Deci il impinge indirect la un pacat sau altul, ori pacatul de a trai necununati din moment ce Biserica refuza sa ii cunune, ori pacatul de a tainui starea celui necredincios asa cum s-a intamplat in cazul de fata, ori ceea ce mi se pare inca si mai grav, pangarirea Tainei Botezului facut unei persoane care nu crede in el, dar facut pentru a putea obtine serviciul dorit de la inceput pentru cel credincios, casatoria religioasa.
Cat despre ce anume ii tine legati pe doi oameni care se iubesc, asta este o Taina pe care nimeni nu o poate patrunde. Eu cunosc familii in care unul din doi este foarte credincios iar celalalt ateu convins, (si acum inteleg ca spre norocul lor ateul a fost botezat prin Traditie de mic copil), si care se inteleg foarte bine chiar si acum la batranete cand au copiii mari si au si nepoti. Faptul ca necredinciosul se mantuieste prin cel credincios nu este nici un cuvant spus la usor si nici nu implica in mod obligatoriu convertirea necredinciosului sub pretextul ca altfel relatia nu merge. Sunt gramada de contra-exemple. Iar dupa moarte oricum nu se mai casatoreste nimeni ci toti vor fi ca si ingerii din Cer, asa ca, casatoria este strict in viata aceasta si ajuta doar in viata aceasta.
Last edited by Adriana3; 01.07.2011 at 22:02:23.
|