Citat:
În prealabil postat de I.Calin
Ai dreptate cu domeniul mecanicii cuantice care, totuși, nu e "chiar așa de la" început. Are un secol de existență, dar ce contează asta în evoluția de miliarde de ani ai universului. Cât despre celelalte situații așa-zis clare, nu o dată teorii acceptate ca valide au fost răsturnate de experimente noi.
|
Mai degraba au fost extinse. Nu poti sa spui ca teoria relativitatii a rasturnat mecanica newtoniana ci a aratat ca nu este valabila in anumite cazuri. Merele din copac tot pe pamant o sa cada.
Citat:
Nu o să stau să-ți explic principiul incertitudinii (trebuie să existe o bază de cunoștințe presupusă pentru aceasta)... Pe scurt, doar: principiul incertitudinii se referă la imposibilitatea practică privind determinarea poziției / impulsului particulelor cuantice, dată fiind influența "observatorului" / experimentatorului (datorită frecvenței undelor electromagnetice aplicate) tocmai asupra a ceea ce vrea să măsoare; "intervenția" sa va determina modificări asupra "măsurabilelor" (particule elementare). Deci, incertitudine = lipsă de determinare (și previziune) a fenomenelor cuantice, în opoziție cu mecanica clasică care este caracterizată de determinism (previziuni pe bază de cauză-efect).
|
De fapt nu e "pozitiei / impulsului" ci e "pozitiei si impulsului, simultan cu precizie nelimitata". Repet, asta nu inseamna ca mecanica cuantica e incerta. E ca si cum ai zice ca teoria probabilitatilor trebuie aruncata la gunoi, deoarece cand arunci cu banul nu stii dinainte ce vei obtine. Da, nu stii ce vei obtine, dar ai niste distributii de probabilitati. La fel si in mecanica cuantica.
In orice carte de electronica, inca de la primele pagini, deducerea legilor pentru cea mai simpla dioda porneste de la niste rezultate de mecanica cuantica. Mai departe stiti ce urmeaza, pana la urma calculatoarele de la care scriem noi nu s-au construit singure nu?