Subiect: Spovedania
View Single Post
Vechi 26.06.2011, 07:24:33
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de o nestiutoare_ Vezi mesajul
Dar cand se intampla sa ramana pacate nespovedite, cu tot cu tehnica notatului pe hartie?

Adica a trecut Spovedania, Impartasania asemenea, dar mai sunt lucruri de marturisit. Le amintim la urmatoarea Spovedania, precizand situatia?
Da: dacă e vorba de păcate de care ne-am amintit ULTERIOR spovezii, deși am primit absolvirea în mod valid și spovada a fost bună (adică mântuitoare), este bine a le aminti la următoarea spovadă: însuși faptul că ni le-am amintit este semn că Dumnezeu, acționând prin persoana Sfântului Duh, Care este inspiratorul nostru, dorește să le spovedim și pe acelea.

Dacă, însă, e vorba de păcate de care nu ne-am amintit ulterior spovezii, ci ANTERIOR acesteia, trecându-le sub tăcere dintr-un motiv sau altul (rușine, teama de încălcarea secretului spovezii, etc), atunci situația e mai complicată: spovada nu a fost bună, adică sufletul nostru nu și-a redobândit starea de grație sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință. Ceea ce trebuie făcut, în acest caz, este să reluăm întregul proces al spovezii, menționând:
-păcatele menționate anterior
-păcatul trecut anterior sub tăcere
-faptul că ne-am prezentat la spovadă ascunzând acel păcat, fapt care este el însuși păcat grav.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote