Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 25.06.2011, 11:52:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
3. Adevarat, nu stiu prea multe nici despre dogma catolica, nici despre istoria bisericii. N-am cunostinte de teologie, am ceva cunostinte de logica, iar raspunsurile dumneavoastra n-au trecut de logica mea. Nu stiu unde am acuzat, daca am facut-o imi cer scuze.
2. Logica mea spune: daca un om sustine erezia ereziilor, Duhul Sfint nu lucreaza in el.
Dumneavoastra spuneti: chiar daca un om se afla in erezie, el poate deveni sfint. Intr-adevar, conteaza ultima clipa a unui om, insa sfintul Augustin nu a retractat nicodata Filoque. Nu stiu cum clarifica teologia acesta lipsa de logica: ori e in erezie si pacat, ori sfint. Amindoua deoadata, numai in mod ilogic se poate! Pe vremea sfintului Augustin, cind era iubire intre biserici, crestinii din rasarit si apus nu au avut nici o problema sa convietuiasca chiar daca unii afirmau aces Filoque, iar altii nu.
(ca paranteza, de cind Biserica Ortodoxa are aceiasi procedura de canonizare? Intii fericit, apoi sfint; la ultimii sfinti canonizati de BOR nu am auzit niciodata de "fericiti").
1.Sint pe un site ortodox in care unii ortodocsi ataca credinta mea. Si cum, din pacate, nu sint inca o sfinta, reactionez. Cind voi deveni sfinta cu siguranta ca nu voi mai scrie pe forumuri. Ma voi ruga pentru ortodocsi, pentru catolici si pentru toata lumea. Deocamdata nu am ajuns pina acolo.

Eu va sfatuiesc sa nu va asteptati sa nu reactionez, chiar daca stiu putin despre ce e vorba. Nu am citit prea multe despre dogme, sau sinoade, sau... insa traiesc de ceva zeci de ani in Biserica Catolica; iar daca unele lucruri nu le-am citit, le-am vazut si trait.

La 2., de ce credeti ca preotii trebuie sa faca si facultate de teologie si nu se bazeaza doar pe logica si intuitia lor? Pentru ca si aici trebue sa avem cunostinte despre invatatura crestina, nu ne putem baza doar pe intuitia noastra. De aceea avem o religie revelata, pentru ca dupa caderea lui Adam oamenii au cazut din har si nu mai au cunostinte si nu mai pot intui corect adevarul. Adevarul ne-a fost revelat si noi trebuie doar sa il citim, sa il aflam, nu putem doar prin intuitie. Pentru ca prin intuitie oamenii ajunsesera sa se inchine la idoli, nu mai aveau cum sa gaseasca adevarul.
In cazul Fer. Augustin, acesta avusese parinti crestini, dar ajunsese apostat, nemaicrezand in crestinism. Apoi s-a convertit la o erezie, maniheism. In final a ajuns si crestin ortodox, ajutat de Sf. Ambrozie al Milanului. A fost influentat in opera sa si de filozofia neoplatonica. Scriind un numar impresionant de carti, 232 dupa spusele lui, a facut si mai multe greseli. Ca o dovada a smereniei sale a scris o carte separata numita Retractari in care si-a renegat tot ce a scris gresit si neconform cu invatatura Bisericii. Si a spus ca tot ce a mai gresit si nu si-a dat seama sa nu ii fie luate in considerare. Printre greselile de care nu si-a dat seama au fost si Filioque si predestinarea, ultima fiind condamnata si de catolici si imbratisata de protestanti si Luther.
Asadar si pentru catolici Sf. Augustin a sustinut o erezie. La fel si Sf. Grigorie de Nazianz a sustinut un fel de erezie, apocatastaza. Dar e o diferenta, acestia nu s-au impotrivit invataturii Bisericii, adica nu s-a pronuntat Biserica special pentru asta si ei au sustinut in continuare erezia. De exemplu in cazul lui Arie s-a intrunit un sinod, acesta s-a pronuntat impotriva arianismului, dar Arie nu s-a lepadat de erezie, ci a continuat sa o sustina.

La 3., recunoasteti si dvs., si se putea si observa ca nu aveti foarte multe din aceste cunostinte (nici nu conteaza ca nu le avem , pentru ca nimeni nu le are din nastere, cel ce le are s-a informat). In acelasi timp de cand am intrat pe forum imi spuneti ca nu stiu despre ce vorbesc, ca nu cunosc dogma catolica, spunandu-mi chiar ca spun tampenii si sunt ridicol. Si asta bazat pe logica si intuitia dvs., pentru ca nu aveti cum sa stiti daca spun prostii sau nu, neavand cunostinte in domeniul teologiei. Inseamana ca ati dorit doar sa ma atacati, pentru ca scriam despre catolicism? Inteleg ca cine nu e in adevar nu suporta adevarul, dar totusi suntem pe un forum ortodox si in plus suntem si oameni civilizati.

La 1., de fapt nu ataca credinta catolica, ci afirma adevarul. Si dvs. daca spuneti ca Filioque e corect pentru ca sa sustine BC intr-un fel atacati credinta ortodoxa. La fel si in cazul Purgatoriului sau al Neprihanitei zamisliri, e de fapt acelasi lucru dar dvs. nu va dati seama. Afirmand aceste dogme ca adevaruri spuneti de fapt ca dogma si credinta ortodoxa e gresita si ortodocsii se inseala. Nu-i asa ca e acelasi lucru? Mai ramane sa va dati seama care din cele doua parti, BO sau BC spune adevarul, dar nu doar din intuitie sau logica, ci din cunostinte.