Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 22.06.2011, 00:30:43
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Domnule Bogdan81,
Corect. Occidentul European e apostat. Asta nu inseamna ca acea credinta, la care ei au renuntat, este falsa sau slaba. Oamenii sunt cei ce definesc, si aduc in existenta practica, sistemul de gandire. Catolicul care a devenit apostat, este echivalent cu prostestantul sau ortodoxul sau nestorianul care s-a lepadat de Dumnezeu. Toti fac acelasi lucru: apostazie. Cu, teoretic, acelasi pret: vesnicia. Insa de ce sa ne tot certam? Multii si eficientii misionari catolici si (neo)protestanti merita acelasi respect ca si putinii si eficientii misionari ortodocsi (acestia din urma indeosebi rusi, greci si gruzini). Si, inainte sa mi-o amintiti dvs. (observ ca sunteti foarte documentat), cei mai mari misionari crestini (in termeni de suprafata acoperita si populatii catehizate raportat la mijloace tehnice precare si diverse adversitati politico-confesionale) au fost nestorienii. Noi i-am depasit, in ultimele secole, dar inca avem de invatat din exemplul lor. Ortodocsii, deasemeni, trebuie sa uite orgoliile, si sa invete orice este bun, de la oricine.
Nici eu nu "inghit" mentalitatea utilitarista de la nord de Carpati (nitel offtopic). "No, apai de ce sa nu defrisez padurea, no, ca doar nu manc frunze!" Insa civilizatia, in sensul acela comun, impropriu, mai degraba educational, tot rezultatul unei instilari spirituale locale vechi de secole este. Nu cumva ce a dus la ce numiti dvs. "cozi de topor" si eu "mentalitate utilitarista" este tot cancerul apostaziei materialiste, care a lovit si catolicismul apusean? Si deci, cauza NU e in Vatican I sau II, sau in aplicarea "Confesiunii de la Augsburg", sau in orice alta "eterodoxie", ci in Netherrealm, ca sa fiu nitel poetic.
Catre toti fratii crestini de confesiune ortodoxa, aflatori pe acest forum, care ar alege argumente de genul "mortii caprei vecinului": - frati si surori in Domnul, nu mai aratati cu degetul spre unii preoti catolici cazuti in pacatul pedofiliei, sau spre bisericile goale ale catolicilor si/sau protestantilor. E un argument (si deopotriva o emotie) rautacios, care nu va face cinste. Ganditi-va la profetii nostri comuni, la bunul-simt, la ce se intampla acum in lume: poate veni, si sigur va veni. caci totul da marturie despre aceasta, si randul colapsarii duhovnicesti si a acestei parti a lumii, inca ceva mai pura spiritual. Ganditi-va ca reactionand astfel, practic, dati in chip nevazut drepturi Neprietenului sa aduca poate mai devreme, mai multa nenorocire si apostazie asupra acestor locuri. Nu conteaza ce spune un ciudat pe un forum. Insa Cineva a spus sa nu judecam, sa nu ne bucuram de raul altuia. Faptul ca cineva moare de foame, digestiv sau duhovniceste, nu ma face pe mine mai satul.