View Single Post
Vechi 10.06.2011, 09:08:13
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
MariS, eu cred ca Dumnezeu nu numai ca poate fi si bun si corect, ci chiar este si una si alta simultan - si bun si corect, si drept si milostiv in chip absolut, fara contradictii.
Nu putem vorbi de atributele Lui ca fiind potentiale, ci reale.
Nu putem spune ca e mai mult bun decat corect, pt. ca astfel ar insemna ca nu e atotcorect si atotdrept. Am deforma prin asta perfectiunea Lui. La fel, nu putem spune ca e mai mult drept si corect fara sa nu-i stirbim din nou perfectiunea.
Revin fiindca am impresia ca din cauza unei proaste exprimari n-am fost suficient de clar si, de aceea, am fost inteles doar pe jumatate. Imi cer scuze pentru defectele de exprimare.
Eu nu contest desavarsirea lui Dumnezeu, adica faptul ca ESTE si corect si bun, pe langa toate celelalte atribute supreme, ci spun ca dintre acestea doua se foloseste sau uzeaza mai mult de bunatate decat de corectitudine. O mama poate fi si corecta si buna dar ea decide sa fie mai mult buna decat corecta cu copiii sai. Copiii pot fi si ei, la randul lor, si buni si corecti dar ei decid sa fie mai mult buni decat corecti in relatiile dintre ei. Deci poti avea foarte bine ambele calitati dar sa le utilizezi diferit. Asta nu inseamna sa-i negi acele calitati, insa, per ansamblu, poti spune despre acea persoana ca este mai mult buna decat corecta, nu in sensul ca n-ar avea corectitudine, ci in sensul ca ea decide sa se foloseasca mai mult de bunatate decat de corectitudine. Asa si Dumnezeu, cred ca se foloseste mai mult de bunatate decat de corectitudine si de aceea si noi trebuie sa ne asemanam cu El si sa ne folosim mai mult de bunatate decat de corectitudine. Corectitudinea da o nota impersonala, bunatatea e pur personala. Si un robot poate fi corect (si, mare atentie, asta va fi provocarea urmatoare, ca vor aparea roboti corecti ce vor inlocui oamenii, la serviciu sau casnici, de companie, la menaj, la educatie chiar, etc, etc si ei vor constitui ETALONUL corectitudinii) dar nu poate fi si bun. Sa incercam sa fim buni unii cu altii, sa nu ne transformam singuri in roboti, ca si asa vor veni aceia peste noi.
Toata consideratia, Delia draga, pentru cuvintele, gandurile si simtamintele tale. Tu esti un exemplu cel mai clar pentru mine de bunatate. Eu doar mimez bunatatea, dar mi-ar place s-o obtin.
"Si nu uita, mama, sa fii bun!"
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote