Din ce am observat, copiii, mai ales cei preșcolari, au o capacitate limitată (ca să nu zic: nulă) de a gândi abstract. Ei au nevoie de chestii concrete. Faptul că Isus e o Persoană a Sfintei Treimi este, deja, prea complicat. Apostolii erau oameni maturi, și totuși faptul că Isus este Dumnezeu s-a descoperit mai întâi unuia prin revelație divină. În mod sigur nu greșim spunând că Isus a fost un profet, un om care făcea multe și mari minuni și cunoștea viitorul. E o afirmație foarte ortodoxă: a fost preot, a fost profet, a fost rege.
O glumă drăguță pe tema asta:
Un cioban, de câte ori mulgea caprele, punea de-o parte o ulcică cu lapte, ca să-i dea lui Dumnezeu. Se întâlnește într-o zi cu Moise. Când aude Moise că acela punea lapte deoparte ca să-i dea lui Dumnezeu, are loc următorul dialog:
-Și cum faci, fiule ?
-Ulciorul cu lapte îl duc într-o scorbură, în păduricea de acolo, în fiecare seară. Dimineața, nu mai e: l-a luat Dumnezeu, ca să îl bea.
-Măi omule, ești dus cu capul ! Dumnezeu este spirit pur, cum să bea lapte din ulcică un spirit pur ? Ai înebunit ? Ia stai ascuns, la pândă, și vezi mai bine ce se întâmplă cu laptele tău !
Omul a stat la pândă și a văzut, în puterea nopții, o vulpe care a venit fix la scorbură și a băut tot laptele. Cătrănit, s-a întors la Moise și i-a povestit ce a văzut.
-Ei, bine că te-ai lămurit măcar acu ! Să nu mai crezi în basme cu Dumnezeu care bea lapte !
Dar peste noapte, lui Moise i se arată Dumnezeu în vis, spunându-i:
-Ai greșit, Moise ! E adevărat că sunt spirit pur și că nu-mi trebuie lapte. Dar mă bucuram să văd, în fiecare noapte, cum acea vulpe vine și se satură din ulcior !
Morala ? Nu e bine să-i facem pe copiii noștri mitropoliți înainte de termen !
|