Citat:
În prealabil postat de Carmen FUNIERU
Păcatele pe care ni le-a mărturisit o persoană muribundă, pot primi ușurare dacă noi le spunem unui preot. Preotul se poate ruga pentru sufletul celui adormit, pentru iertare. Nu știm însă în ce măsură Dumnezeu le iartă. Nu este același lucru cu Taina Spovedaniei.
Sunt rare cazurile când un om credincios nu găsește un preot pentru a-și putea mărturisi păcatele. Dumnezeu, în mila sa, îngăduie omului vreme de pocăință și de mărturisire. Cel credincios nu amână spovedania până în ultima zi a vieții sale, ci o face imediat cum un păcat îi mustră conștiința.
La Sfântă Liturghie ne rugăm pentru sfârșit creștinesc. Cred că aceste rugăciuni se vor împlini la timpul lor.
|
Carmen,
Aici discutăm tocmai despre aceste cazuri [deocamdată rare] de necesitate, cînd preotul lipsește și omul stă să moară. Există astfel de situații, este clar. Ce ai face de exemplu tu, dacă ai merge într-o călătorie cu vaporul și, în mijlocul oceanului scufundarea ar fi iminentă? Preot ortodox nu e pe vas, ci doar familia ta, să zicem. Ți-ai mărturisi păcatele în ultimele minute ale vieții sau ai risca să le iei cu tine pe lumea cealaltă? Sînt sigur că ai face-o cînd moartea va bate la ușa ta și judecata particulară va fi la cîteva momente distanță.
Chiar dacă te-ai fi spovedit cu o săptămînă înainte, în răstimp ai comis sigur păcate, indiferent care ar fi acestea. Iată că Dumnezeu ne-a arătat o metodă de folosit numai și numai în cazurile-limită, metodă care funcționează, după exemplul pe care l-am dat undeva mai sus, luat din vreun Pateric, nu mai știu exact, dar nu din imaginația mea. Dacă îmi amintesc bine - și mă bucur că mi-a venit acest gînd tocmai acum - uite ce scrie în Noul Testament:
Iacov 5, 16
Mărturisiți-vă deci unul altuia păcatele și vă rugați unul pentru altul, ca să vă vindecați, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului.
Da, va fi nevoie în vremurile ce vor urma în viitorul apropiat să știm aceste lucruri. De aceste simple acțiuni ale credinței, de aceste manifestări ale dragostei poate depinde soarta veșnică a unui suflet. Și bine ar fi să facem cum ne-a descoperit Domnul, pentru fratele nostru care poate fi salvat prin simpla recunoaștere a greșelilor și a păcatelor proprii pentru că
BUN ESTE DOMNUL.