View Single Post
Vechi 06.06.2011, 17:30:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Asemănarea în idei vine de la asemănarea sau identitatea învățătorilor noștri, cred. Dacă ei nu s-au temut că smintesc, nici noi nu ne temem. Dacă venim cu idei originale, străine dreptei credințe, atunci ar trebui, într-adevăr, să ne temem.

Este evident că există diferențe, uneori mari, între opiniile Părinților duhovnicești pe care i-a avut fiecare dintre noi. Unii pun accent mai mult pe corectitudine, alții mai mult pe blândețe, bunătate, îngăduință. Personal, cred că Mântuitorul nu a pus accent pe corectitudine, ci pe blândețe, spunând despre Sine că este blând și smerit cu inima, și criticând de nenumărate ori hipercorectitudinea fariseilor, care prin strictețea lor puneau poveri grele pe umerii oamenilor iar de iubire uitau. El S-a îndurat de toți și pe nimeni nu a întrebat dacă a dus o viață corectă. Iar criteriile Judecății celei înfricoșătoare știți foarte bine care sunt (sau care este, căci în definitiv se rezumă la unul singur: mila).
La părinții ortodocși găsim adesea exprimări de genul: „mai mare este ceva decât altceva”, adică este o ierarhie a virtuților: mai mare este ascultarea decât postul, mai mare este pacea decât dreptatea ... ș.a.m.d. Astfel de exprimări nu spun că ceea ce e pe locul doi nu contează, ci doar că nu e pe primul loc.
Se poate pune accent pe blandete la infinit.
Atat timp cat nu dauneaza adevarului de credinta.
Aia e linia rosie peste care nu se trece.

Unii cred ca pana acolo este doar asprime si incrancenare si de abia de acolo incepe blandetea si bunatatea. Gresit.

Prietenul nostru MariS a sarit linia respectiva de cateva ori, nu foarte mult, dar suficient, a primit niste critici si s-a suparat nitel..

Nu cred ca e cazul sa se supere, poti merge si cu blandetea intr-o mana si cu adevarul in cealalta, a intoarce privire de la una din ele invocand ca scuza pe cealalta, este adevarata cauza extremismului.

Citat:
În sensul ăsta își exprima și Părintele Rafail Noica îngrijorarea că ortodoxia românească ar putea să cadă în greșeala iudeilor din vremea Mântuitorului, și anume suficiența provenită din conștiința de „popor ales”.
Sigur ca da, daca ne credem mai mult decat suntem, dar asta nu are legatura cu apologetica (nu "apologeticum") adevarului de credinta facuta la modul decent, fara exagerari si extremisme.

Last edited by AlinB; 06.06.2011 at 17:34:42.
Reply With Quote