Citat:
În prealabil postat de Melissa
Lilith draga, tu fiind educatoare, nu ai gasit vreo explicatie la atitudinea aceasta? N-ai observat care ar fi cauza?
|
Ba da. Și chiar voiam să-ți răspund. Copiii nu pot face discriminări pe baza inteligenței, pentru că ei nu conștientizează încă aceste diferențe. Ei interpretează ceea ce fac la grădiniță, ca fiind joacă, nu știu de "lecții" (sau cel puțin, așa ar trebui să fie. Spunea cineva că dacă un copil spune acasă "azi m-am jucat toată ziua la grădiniță", educatoarea lui e de nota 10. Dacă el spune "azi am avut lecție despre..." ceva nu e bine). Iar în joacă, nu se fac diferențe, de cine e mai bun și cine nu, în general. Mai ales dacă e joc de grup, în care e implicat și cadrul didactic, care are grijă ca toți copiii să participe activ la joc.
Cât despre discriminarea socială.... Copiii se identifică prin prisma grupului din care fac parte. Prima dată e familia, apoi colegii de la grădiniță. Într-o grupă de 30 de copii, niciodată nu vor fi toți prieteni între ei. Pentru că personalitățile și interesele diferă, chiar și la copii. Pe principiul ăsta sunt și diferențele între copiii mai înstăriți și cei mai modești. Părinții care își permit, își duc copiii în excursii, îi duc la cursuri de înot, pictură, gimnastică, balet etc. Unii din ei sunt colegi la astfel de cursuri, deci au mai multe de împărtășit. În general, eu nu am observat mari discriminări pe acest plan. Copiii sunt mai predispuși la a refuza compania copiilor violenți.
Mai sunt și copii ai căror părinți sunt prieteni dinainte sau se împrietenesc pe parcursul grădiniței, deci copiii vor și ei apropiați, evident.