Cat despre adventism (de orice zi), acesta, ca toate formatiunile de tip protestant si neo-protestant, acestea isi pot zice cum vor : biserici, super-biserici, hyper-biserici... nu sunt nici un fel de biserici.
Din punct de vedere eclesiologic, in afara de Biserica Ortodoxa, eu personal recunosc aceasta calitate, adica cea de Biserica, si Bisericii Romano-Catolice, fiindca are elemente care sustin aceasta.
In rest, avem de-a face doar cu exploratori ai crestinismului care, gasind ei o oaza in Sahara, proclama sus si tare ca acea oaza este intreaga planeta.
Prin oaza inteleg cateva fraze rupte de ei din Scripturi, prin Sahara inteleg modul in care rastalmacesc ei acele fraze ca sa se potriveasca cu doctrina elaborata de mintea intemeietorilor de denominatiuni si formatiuni cu iz crestin.
Stiu ca in general o predica crestina incpe cu o fraza de genul : "Domnul a spus (prin cutare prooroc, apostol, evanghelist)".
Am asistat la o multime de predici neo-protestante care mai toate incepeau cu "Luther a spus"...
Unii se iau dupoa Hristos, altii dupa Luther... iar altii si mai rau, mult mult mai rau... de exemplu, dupa Ellen G. White.
Eu ii compatimesc, dar am sa incerc sa nu mai intru in "dialog" cu ei... ca tot monolog iese.
|