Laura, eu cred că trebuie să evităm să cădem într-una dintre cele două extreme. Una dintre extreme ați descris-o foarte bine: este aceea în care considerăm că neamul nostru e mai nenorocit ca alte neamuri. Mai josnic, mai bicisnic, mai vai de capul lui: ce mai, ceva de care trebuie să ne fie rușine și de care să ne delimităm. Dar, mai există o extremă care trebuie evitată: extrema de a ne considera pe noi ca fiind buricul Evropii și al Lumii. În plan istoric, această extremă îmbracă forma protocronismului: a considera că dacii au avut mari biblioteci, pe care romanii le-ar fi ars, iar ce a rămas din ele este păzit de KGB. A considera că suntem un neam superior, că Koigaionul este Muntele pe care va apărea Dumnezeu în slava Sa, că noi nu avem salivă în gură așa cum au alții, ci glandele noastre salivare secretă ceva așa, ca un lapte.
Eu cred că a fi patriot înseamnă a-ți iubi și a-ți susține mama, așa cum este ea. Iar mama nostră nu e nici cea mai frumoasă mamă din lume, nici cea mai deșteaptă, dimpotrivă, mama noastră are multe și mari bube, pe care noi, ca niște buni copii ai ei, trebuie să le oblojim. Nu să le ignorăm, spunând că nu există. Nici să susținem că acele bube pestilente, de fapt, sunt ascunse frumuseți. Nici să le acoperim, propagandistic, cu un strat gros de fond de ten: chiar dacă străinii, care conspiră spre a ne vrea răul, nu le vor mai vedea, bubele rămân acolo și, netratate, se adâncesc.
A fi patriot nu e ceva care se declară (afară de rare și speciale ocazii, când acest lucru trebuie făcut). A fi patriot înseamnă a face gesturi și sacrificii pentru țară. Când spun "țară", spun cei apropiați, cei din orașul ori satul vecin. O limbă, o cultură. Iată, vă îndemn să faceți două mici sacrificii:
Unul, pe care îl puteți face azi, este să aprindeți o lumânare pentru unul dintre eroii din familia dv. Greu e să nu găsiți unul măcar, care să fi luptat în război, sau în războiul rece care a urmat. Nu neapărat aprindeți o lumânare pentru Vlad Țepeș ori Mircea cel Bătrân, ci pentru eroii familiei dv. Sau, de nu găsiți niciunul, pentru eroul necunoscut. Și apropro: îi pomeniți pe pomelnic ? Încheiați, de fiecare dată, pomelnicele cu ei.
Un alt sacrificiu pe care îl puteți face pentru țară, care vă va lua câteva zile de efort, este să vă deprindeți a scrie cu diacritice românești. Setați tastatura pe caractere românești și deprindeți cum se scriu "ă" urile, "Â"-urile etc. Ați văzut cum fac francezii ? Nu ar renunța la apostroful lor de eliziune, la sedila lor de sub "c", la trema lor ce rectifică citirea vocalelor, nici să-i pici cu ceară. Dar nu numai francezii fac asta: așa fac și nemții, și ungurii, și grecii și toți cei care își respectă țara lor. Deci, așa e bine să facem și noi, înainte de a spune că au conspirat ca să ne distrugă limba. Haideți, că nu e greu și la sfârșit vi se va părea chiar ușor să scrieți cu diacriticile proprii limbii noastre.
În Cristos,
M.D.
|