Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Am eu un teren. 1,1 hectare în Arges, la 10 km de Pitesti. In vatra satului. Are si o casa batraneasca pe el, cu lumina trasa si apa in poarta. Gasiti-mi un chirias, ca eu nu am gasit tot satul. Toata chiria pe care o vreau pe casa si pe hectar este un porc pe an.
|
Un porc pe an? Dacă transformăm trocul în comerț cu bani (doar așa, ipotetic), vine în jur de 100 de lei pe lună chirie. Deci da, la 500 de lei pe lună, dacă ai și copii, poate fi o problemă.
Am avut și eu parte de sărăcie, să nu creadă cineva că vorbesc ca să mă aflu în treabă. După ce am născut primul copil, la terminarea liceului m-am și angajat. Nu am putut să-mi iau concediu post-natal, îmi era copilul mic acasă, iar eu câștigam 820 de lei pe lună (a fost înainte de criză și de minus 25 la sută). Vi se pare mult sau "suficient"? Vă spun că aproximativ 600 de lei mergeau la copil: hăinuțe, vitamine, scutece, vaccinuri, jucării etc. Dacă nu îl aveam pe soțul meu, aș fi fost nevoită să trăiesc de la o lună la alta cu 220 de lei. Nu mi-ar fi ajuns nici de mâncare, nu mai zic de o haină, un pantof și alte "luxuri".
Înțeleg perfect sărăcia în care se scaldă fosta clasă mijlocie, care după criză a ajuns "clasa de jos". Dacă nu ai copii, mai răzbești cumva. Dar acum, raportat la salariile mizere ce se dau, educația e incredibil de scumpă. Pentru copiii mei, eu plătesc într-un an la grădiniță tot atât cât plătesc la facultate. Asta e pentru un copil, iar eu am doi. Deci e ca și cum aș avea de plătit trei facultăți. Mulțumesc cerului că am cu ce. Dar nu pot să nu îi înțeleg pe alții, care nu sunt atât de norocoși.