Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Poate dupa logica dumneavoastra.
Evident ca intre apostoli exista o ierarhie, in cadrul careia darurile, rolurile, importanta sunt impartite. V-o explica chiar Sfantul Ioan Gura de Aur:
De aceea nici în curtea împărătească nu este cinste deopotrivă pentru toți, și nici chiar între ucenicii Domnului nu au fost cu toții puși de acord, ci trei dintre ei au fost mai însemnați decât ceilalți; ba încă și între aceștia trei a fost o mare deosebire, fiindcă înaintea lui Dumnezeu totul este știut, și exactitatea lui se întinde chiar și până la cele mai de pe urmă. „Căci stea de stea se deosebește în strălucire” (I Corinteni 15, 41). Deși cu toții au fost apostoli, și cu toții vor sta pe cele douăsprezece scaune la Judecată, deși cu toții și-au lăsat ale lor și cu toții au fost împreună cu El, cu toate acestea numai pe cei trei îi lua cu El de multe ori. Dar chiar și dintre acești trei el a spus care ar putea să întreacă pe ceilalți. „Dar a ședea de-a dreapta Mea, sau de-a stânga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit” (Marcu 10, 40). Și pe Petru îl pune înaintea acelora, zicându-i: „Mă iubești mai mult decât aceștia” (Ioan 21, 15)?
|
Acel citat e elocvent pentru ce crede Sf. Ioan, daca nu ar fi fost scos din context. De fapt aici sfantul vorbeste de slava ce o vor avea dupa moarte. E exact ce spune si ortodoxia, ca fiecare va avea slava deosebita dupa moarte, in functie de cat s-a nevoit. La fel si in Iad, fiecare va avea locul in functie de pacate.
Catolicii in schimb spuneau ca pot vinde din meritele sfintilor, ca acestia aveau multe si le prisoseau (asa s-a ajuns la indulgente).
Citatul e din "Omilii la Epistola catre romani", omila XXXI
http://www.ioanguradeaur.ro/563/omilia-xxxi/
Sfantul scrie despre Sf. Pavel: "Din toate acestea se poate vedea că toți aveau față de el o mare cinstire. Deci voind ca ei să se găsească în liniște și în cinste, a salutat pe fiecare și, pe cât i-a stat în putință, i-a împodobit.
Căci deși cu toții erau credincioși, nu însă cu toții erau și deopotrivă, fiindcă se deosebeau în harurile și nevoințele lor. De aceea Apostolul nimănui nu i-a ascuns lauda ce i se cuvenea, ca să-i atragă la un mai mare zel pe toți. "
Dupa citat urmeaza: "Dar Sfântul Ioan era iubit mai mult decât ceilalți."
Că dacă toți drepții nu se vor bucura de aceleași bunuri, chiar de ar întrece cât de puțin pe ceilalți – „Stea de stea se deosebește, zice, în slavă” –, apoi atunci cum cei păcătoși vor fi în aceleași bunuri cu cei drepți?