Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Eu nu ma aflu in nici o situatie ingrata. Eu arat doar ca nici rasaritul, si nici macar apusul la inceput nu l-a privit pe papa ca avand un primat de drept divin, daramite infailibilitate.
|
Poate dumneavoastra personal nu, dar parerea dominanta aici pe forum (a se vedea domnul Catalin2) este ca nici un Sfant Parinte, nici un Sfant ortodox in general, n-a sustinut niciodata innici un fel sau n-a aprobat primatul papal sau primatul petrin. Eu am adus citatele din Omilia 88 a Sfantului Ioan Gura de Aur dupa ce un alt interlocutor ortodox a sustinut sus si tare ca in viziunea Sfintilor Parinti Apostolii erau perfect egali si ca nici unul nu a avut vreun soi de superioritate.
Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Dumneavoastra insa, si altii, interpretati in mod gresit aceste laude ca sustinand primatul de drept divin.
|
Nu, domnule, noi nu ne intemeiem pozitia pe aceste laude, ci pe cuvintele Mantuitorului, precum si pe realitatea istorica care arata ca la Roma s-a apelat din Est de cate ori s-au ridicat probleme spinoase.
Iata un studiu care arata care este raportul dintre autoritatea conciliara si autoritatea papala in privinta dogmelor:
http://www.catholic.com/thisrock/1997/9706eaw.asp