30.05.2011, 09:46:02
|
Banned
|
|
Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
|
|
Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Si inca ceva: De ce episcopia Romei il "monopolizeaza" pe Sfantul Petru? Sfantul Petru doar de episcopia Romei s-a ocupat? Doar pe ea a pastorit-o? Bineinteles ca nu, ci sfantul Petru asemenea celorlalti apsotoli a pastorit Biserica lui Hristos, fara deosebire intre episcopii!
Nu spune clar Sfantul Pavel ca in Biserica lui Hristos este aceeasi. Daca episcopia Romei ar fi fost "mai cu mot" atunci toti oameii ar fi alergat sa faca parte din ea (si nu din alte episcopii)!
|
Haideti sa-l ascultam pe Sfantul Ioan Gura de Aur in aceasta privinta:
Eu de aceea iubesc si Roma, desi am cuvinte de a o lauda si pentru altele, ca de pilda pentru maretia, pentru vechimea, pentru frumusetea ei, pentru multimea poporului de acolo, pentru ordinea ei împarateasca, pentru bogatia si pentru izbânzile romanilor în razboaie, dar lasând la o parte toate celelalte, zic, eu de aceea o fericesc, pentru ca si traind el le-a scris si-i iubea atât de mult pe romani, si fiind printre dânsii, le vorbea si-i încuraja, si chiar viata acolo si-a sfârsit-o!
De aceea si este renumita acea cetate mai cu seama pentru acest fapt decât pentru celelalte. Dupa cum trupul are doi ochi, tot asa si Roma are ca si doi ochi ce stralucesc: trupurile acestor sfinti [Petru si Pavel].
Nu este atât de stralucit cerul, când soarele îsi revarsa razele sale, pe cât de stralucita este cetatea romanilor, care revarsa din ea lumina cea nestinsa a acestor doua faclii si o trimite sa stralumineze pâna la marginile lumii.
De acolo are sa fie rapit la cer Pavel, de acolo Petru. Judecati voi însiva si înfricosati-va, ce fel de priveliste va vedea atunci batrâna Roma! Va vedea pe Pavel deodata sculat din sicriul acela împreuna cu Petru, înaltându-se în vazduh, întru întâmpinarea Domnului. Ce minunate raze trimite lui Hristos cetatea Romei! Cu ce splendide cununi este ea împodobita! Cu ce lanturi de aur este încinsa si ce izvoare fara seaman are! De aceea admir eu cetatea aceasta, iar nu pentru aurul ei cel mult, nu pentru coloanele ei cele frumoase, nu pentru celelalte fantezii ce se gasesc acolo, ci pentru acesti doi stâlpi neclintiti ai Bisericii.
|