Citat:
În prealabil postat de Liviu33
Ma refer la cler! Preotul de acolo trece doar la inceputul anului scolar. S-a incercat un parteneriat la scoala respectiva (e situata intr-un cartier sarac), partea de hartii a functionat bine, la practica au stagnat. Asta ma roade pe mine-faptul ca sunt atatea probleme si nu se vede nici o implicare din partea bisericii-episcop, preoti etc. Sper ca doar la noi e asa, in alte parti o fi mai multa implicare!
|
Bineînțeles că în alte părți este mai multă implicare. De ce? Pentru că în alte părți, relația între biserică și enoriașii săi e foarte deschisă. Nu vezi ce se întâmplă și aici pe forum? Cineva cere un sfat și primește versete din Biblie. În momentul în care o copiliță de 16-17 ani are întrebări și nelămuriri despre sex, iar un preot îi vorbește în citate din Biblie, e foarte probabil ca ea să plece de la el și mai confuză. În plus, pentru multe din adolescente e puțin jenant să discute despre asta cu un bărbat. De ce nu se fac așa-zisele "Sunday church classes", ca în America, unde fetele pot veni să discute cu o femeie despre sex, contracepție, avort etc? Știu că la noi nu există femei-preot, ca la anglicani, dar asta s-ar putea realiza de o profesoară de religie, în parteneriat cu biserica. Iar acea profesoară de religie ar trebui să fie foarte deschisă. Știu că la noi s-a creat prejudecata că preoții și profesorii de religie nu pot fi deschiși. Dar nu e așa. Există și excepții. Iar aceste excepții ar trebui să lucreze din greu pentru a corecta lucrurile și a apropia adolescenții de religie.
Pentru că sexul și contracepția și avortul reprezintă un subiect destul de tabu, persoana care le vorbește adolescenților despre asta trebuie să devină prietena lor. Căci prin fire, adolescenții sunt predispuși rebeliunilor, nu vor să asculte de "autorități" (părinți, profesori, preoți etc) și nu vor accepta explicația "nu faci așa, pentru că spun EU că e rău". Ei sunt mai receptivi dacă mesajul vine de la o persoană deschisă, care știe să și-i apropie și pe care să o vadă ca pe o prietenă. Țin minte că în liceu, profa de religie ne învăța doar rugăciuni și ne punea să citim din biblie, cu voce tare. Dacă venea vorba despre sex, roșea și schimba subiectul (era femeie căsătorită și mamă a doi copii). O dată am insistat și a început să plângă. Apoi a vorbit cu directorul și n-a mai vrut să vină la clasa noastră la ore...