Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Nu știu ce au crezut sau dacă au crezut înainte de a se pogorî Duhul și peste ei, deoarece abia după aceea i-au auzit și înțeles pe Apostoli vorbind în limbile pe care le cunoșteau păgînii respectivi (erau dintre neamuri, nu erau evrei, nu vorbeau ebraica). Iar dacă aveau sau nu o viață îmbunătățită nu știm - probabil că da.
Oricum, acei păgîni nu erau botezați, deci nu erau creștini în momentul în care Duhul Sfînt a căzut peste ei. Chiar tu recunoști că, te citez, "au putut primi harul". Deci harul a fost accesibil și lor, deși Biserica era întemeiată înainte de acest eveniment, deși ei nu făceau parte din Biserică.
Aici am vrut să ajung.
|
Observi ca de fiecare data te bazezi mai mult pe rationamentul tau, desi noi putem sa ne inselam. Daca ai o nelamurire trebuie sa te uiti ce spune Biserica, ce spun sfintii, si apoi sa iti faci o parere. Nu avem cum sa intelgem noi bine si Biserica sau sfintii sa se insele (ma refer la toti sfintii, nu doar la unul separat).
Acum iti spun parerea mea. Un pagan care se converteste la ortodoxie e botezat inainte de a se boteza? E pagan si apoi e Botezat si i se pune pecetea harului (Mirungerea). Cu Apostolii nu s-a intamplat la fel? Au fost fara har si apoi s-a coborat harul. Acum aproape toti crestinii sunt fostii pagani, ca sunt putini dinte iudei.
Acei pagani au primit botezul harului la fel ca orice pagan care vine la Biserica. Nu l-au primit prin punerea mainilor, cum se intampla de obicei, ci l-au primit la fel ca Apostolii, ca Dumnezeu sa arate ca si paganii sunt chemati. Nu ca sunt si ei mantuiti, ci ca sunt si ei bineveniti in Biserica.
Apostolii credeau ca doar iudeii pot face parte din Biserica.