View Single Post
Vechi 27.05.2011, 11:42:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovivi Vezi mesajul
Viceversa vicentoarsa viceglobul pământesc deși v-am zis că nu există nici un glob de pământ și în cer nu sunt planete, pământuri sau tot felul de sori ci stele-logostele, păi stimate cătălin2, dumneata pricepi bine spui? Atunci sper că îți dai seama că în citatul dat de tine sf. Ap. Pavel vorbește de mădularele bisericii, iar sf. Ap. Petru despre faptul că nu după bunul plac al fiecăruia se tâlcuiește scriptura, adică pentru ca prin ea să-ți faci acoperire libertății de a sluji poftelor rele.
Vsovivi, poate ai spus tu de glob si altele, dar la fel cum ai mai spus si altele, nu ne intereseaza interpretarea celor de la Noul Ierusalim decat daca e cea corecta. Asa multe grupuri si culte au multe interpretari, ba si mai multe sunt pareri personale.
Citatul acela nu l-am dat eu din Bilbie, e cel din catehismul ortodox. Mai departe in acel catehism spune ca interpretarea corecta si adevarata o face Biserica si sfintii. Dar nu ca sa ascultam orbeste, cum s-ar putea intelge de unii, ci pentru ca noi s-ar putea sa avem oarecare probleme de intelgere datorate pacatelor care ne-au ingustat intelegerea si harul primit pentru intelegere.

In legatura cu fariseii si saducheii. Fariseii erau cei care puneau mult pret si pe interpretarea proprie a traditie orale si a Legii. Prin asta inventau noi legi, dar care unele nu mai aveau legatura cu Legea lor, ci cu obiceiurile omenesti. Putem citi cate ceva aici: http://ro.orthodoxwiki.org/Farisei
Iata si ce scrie acolo, pe orthodoxwiki: "Unii farisei s-au îndepărtat de spiritul drept al Legii devenind corupți, nedrepți și ipocriți, motiv pentru care au fost aspru mustrați de Mântuitorul Iisus Hristos. Alții, însă, au devenit susținătorii lui Iisus (Simeon, Iosif din Arimateea, Nicodim) și apoi partizanii noii comunități creștine (Iosif din Arimateea, Nicodim, rabinul Gamaliel, apostolul Pavel)."
Deci nu erau mustrati ca de ce tin Legea, ci pentru ca n-o tin.

De aceea eu spuneam ca nu noi, care suntem plini de pacate si de putina intelegere si intelepciune, trebuie sa interpretam cum ne gandim noi invatatura, ci sa ascultam ce spune Biserica si sfintii, in primul rand. Daca noi avem o conceptie gresita fata de ea ar trebui sa vedem unde gresim, nu ca s-ar insela Biserica si sfintii si noi am fi rationat corect.

Dar daca si asa gasim ceva evident ilogic, care contrazice alte dogme sau adevarul din Scripturi este evident ca ne aflam in alta biserica si cult decat cea adevarata si trebuie sa cautam adevarul si sa aflam ortodoxia (fie ca acest altundeva este biserica catolica, protestanta, neoprotestanta sau chiar Noul Ierusalim).
Reply With Quote