View Single Post
  #17  
Vechi 26.05.2011, 01:20:53
ioan cezar
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Eu nu cred ca aceasta cantare se refera la faptul ca Maica Domnului ar fi mai cinstita decat heruvimi de Dumnezeu in sensul in care dam noi cinste mai multa cuiva si mai putina altcuiva.Ci altfel.
Sa zici ca Dumnezeu da cinstire mai multa cuiva si mai putina altcuiva mi se pare o absurditate despre Dumnezeu,o absurditate de ne inseala dracii sa o credem,care nu are vreo legatura cu dogma lucrarilor necreate ale lui Dumnezeu din Biserica ortodoxa.
Aceasta sfanta dogma e veche,se vede la Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul expusa pe scurt si a fost discutie pe vremea Sfantului Grigorie Palama.
Dogma zice cam asa:
"Invățătura cea adevărată, însă, ne învață că Dumnezeirea este simplă și are o singură activitate simplă, bună, care lucrează toate în toți, întocmai ca raza soarelui, care încălzește toate si lucrează în fiecare potrivit capacității sale naturale si puterii sale de receptivitate, deoarece a luat asemenea energie de la Dumnezeu creatorul."
Si mai incolo:
"Așadar Dumnezeu, fiind imaterial și necircumscris, nu este în vreun loc. El este însuși locul Lui, căci umple toate, este mai presus de toate si ține toate. Se spune, însă, că se află într-un loc si se vorbește de loc al lui Dumnezeu, acolo unde se face cunoscută energia Lui. El străbate prin toate fără să se amestece si împărtășește tuturor energia Lui, potivit capacității fiecăruia și puterii de receptivitate, adică potrivit curățeniei naturale și volitionale."
(si ca sa ma tin de cearta,daca zice ca Dumnezeu nu este in vreun loc unde o fi atunci "tronu Preasfintei Treimi" de care zic unii?Ca doar Dumnezeu e peste tot?In nalucirile unora de i-au inselat dracii,acolo e "tronu Preasfintei Treimi" ca nu exista asa ceva in realitate.)
Dumnezeu tuturor doreste sa le impartaseasca lucrarile necreate cat mai mult,dar ramane fiecare cat s-a curatit sa primeasca aceste lucrari.
Si de aci din aceasta cantare se vede si absurditatea teoriei cu "pacatul stramosesc" ca Maica Domnului e mai curata decat Sfintii Ingeri din ceruri,cum s-ar fi putut asa ceva daca Maica Domnului ar fi avut "mostenit pacatul stramosesc"?
Pa zice ca Dumnezeu impartaseste lucrarile sale necreate,potrivit curateniei naturale si volitionale.Iar daca Maica Domnului ar fi avut mostenit ceva "pacat stramosesc" nu ar fi insemnat de curatenia Sa naturala ca ar fi fost oarecum afectata?
Normal ca nu a fost asa cu Maica Domnului,ce a mostenit Maica Domnului a fost ca fost conceputa prin impreunare trupeasca cazuta atat.
Ca daca oamenii nu cadeau in pacat,nu trebuia impreunare trupeasca asa cum e acum pentru facut copii,se faceau copii altfel.
Vedeti de exemplu la lumea plantelor,unde nu a intrat pacatul prea mult,ca se inmultesc plantele prin unirea a doua seminte,una barbateasca si una femeiasca,dar planta nu are orgasm sa secrete seminta respectiva.

Eu cred ca in limba romana mai veche,"mai cinstita" nu se intelegea in sensul in care s-ar putea intelege acum,ca Dumnezeu ar fi adus cinste Maicii Domnului mai multa ca altora ci in sensul cuvantului cinstit,fara viclesug intr-ansa si cat se mai inteleg prin acest cuvant.Ca si zice mai incolo "prea nevinovata" - nevinovat,adica fara pacat din partea Dansei,la ce tine de liberul nostru arbitru.
Dumnezeu da tuturor cinstire egala,dar ramane fiecaruia pe cat s-a curatit sa se impartaseasca de aceasta cinstire.
Iar mai slavita,tot cam asa,adica se impartaseste de lucrarile dumnezeiesti necreate mai mult,le primeste mai deplin decat Sfintii Ingeri.
"planta nu are orgasm sa secrete seminta respectiva"
Nici omul nu are nevoie de orgasm ca sa procreeze, e un lucru usor de inteles si de aceea elevii invata asta la scoala deja in clasa a saptea, la disciplina Biologie umana. Pentru mai multe detalii poti consulta manualul de biologie umana cls. XI, ultimul capitol, sau unul din tratatele de fiziologie (poti gasi la o biblioteca, in caz ca nu ai unul acasa).
Faptul ca omul nu are nevoie de orgasm pentru conceperea copilului ar putea sugera ca orgasmul e doar o culme a placerii (un fenomen mai ales psihoneurologic, iar nu doar genital). De aici, de la evidentierea placerii, incepem sa meditam si la pacat. Deci nu e pacat sa procreezi, e pacat sa o tii lant cu orgasmele, hranind treptat patima care cuprinde cu vremea creierul si mintea, tot sufletul fiindu-i subordonat (asa cum e in general cu patimile). Or, daca patima conduce viata omului, e limpede ca omul nu mai poate respecta nici una din poruncile lui Dumnezeu. E plin de idoli omul, prin patimi, in chiar lumea sa launtrica si in faptele sale. Slujeste dumnezeii patimilor. Cam asa inteleg eu, la modul cel mai simplu/simplist, desigur.
Apoi, sfantul Maxim Marturisitorul lamureste in vol. 3 Filocalia cum e cu balansul pe axa placere-durere. Omul se pierde in huta-huta de la placere la durere si invers, isi uita menirea, rostul, se iroseste devenind miez al zadarniciei. Or, Dumnezeu nu a creat pe om pentru zadarnicie, ci pentru viata vesnica si fericita impreuna cu El.
E drept, placut e vinul, poezia, femeia, cartea, muzica si toate celelalte lucruri lumesti.
Dar dincolo de placere, BUN ESTE DOMNUL. O stie bine psalmistul, o stiu bine rugatorii si cei binecuvantati de Domnul. Este insa cineva, dintotdeauna de cand e omul, care vrea mortis sa ne poticnim in placeri ca sa nu mai apucam sa GUSTAM BUNUL. Aici insa, in viata vremelnica, Il putem gusta sau pregusta, iar in Imparatie se impartasesc permanent cei ce au castigat mantuirea.
BUNUL DUMNEZEU nu este accesibil noua cand ne poticnim in zidul ridicat prin placeri (care devin repede patimase, conform tendintei puternice a firii noastre cazute). De aici si sensul efortului ascezei, atat cat poate fiecare si cat e harul Domnului peste om.

Cat priveste subiectul din topic, chiar azi la slujba am privit Catapeteasma, care arata ca un bust, precum trunchiul omului, iar deasupra este icoana Preasfintei Nascatoare, precum gatul corpului nostru, iar deasupra este icoana Domnului, Capul Bisericii.
Aceasta asezare, cu simbolistica antropomorfa, a icoanelor care alcatuiesc peretele dinspre credinciosi al Sfantului Altar, lamureste, iata, pozitia Preasfintei Nascatoare in ierarhia Bisericii, prin limbajul iconografic.
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu este, asa cum arata iconografia, Mijlocitoare intre corpul si Capul Bisericii, intre credinciosi si Dumnezeu, intre creatie si Creator. Ca urmare, fireste ca este cea mai cinstita, CEL PUTIN DE CATRE NOI, CREDINCIOSII, care suntem madulare din trupul Bisericii.
Reply With Quote