Citat:
Ba are relevanta cine a spus-o, pentru ca Arsenie Boca a fost si este Sfantul Ardealului. Toate prooprociile lui s-au adeverit.
|
Arsenie Boca a fost calugar. Nu imi amintesc ca educatia sa sa fi acoperit geo-politica, sau studii politice de orice fel.
Tot Arsenie Boca a vorbit si despre genetica, si ce a zis a fost gresit. Deci indiferent cat de sfant ar fi, nu a fost infailibil.
Din nou, nu conteaza autoritatea celui care vorbeste, ci argumentele care ii sustin vorbele.
Si care proorocii s-au adeverit?
Citat:
Si nu trebuie sa fie ceva imediat, poate sa fie peste cativa ani.
|
Pai proorocii din astea pot sa fac si eu. Apropo, stii de ce dansul ploii aduce ploaia? Pentru ca danseaza aia pana ploua.
Citat:
Si oricum, cand a fost SUA si UE cu adevarat de partea Romaniei?
|
Pai, sa vedem. Suntem membri UE de 4 ani, NATO de vreo 7. La presiunea UE, politicienii s-au apucat sa faca reforme mult asteptate si necesare, care vor avea un efect pozitiv pentru noi. Nu mi se pare atat de rau.
Cat despre SUA, faptul ca vom avea scutul antiracheta in Romania nu iti spune nimic?
Citat:
Oricum, Romania atrage necazurile ca un magnet.
|
Daca traiai in Afganistan, ai mai fi crezut asta? Sau in Somalia? Sau in Rwanda?
Citat:
off-topic.Este adevarat? "It is a fact that the national identity of the Romanians was first developed, created, catalogued and shaped by the greek-catholic Scoala Ardeleana of Blaj, in Transilvania. Therefore the Romanian identity was not even formed by the orthodox, as they like to claim nowdays. " ?
|
Partial.
Or fi fost romanii ortodocsi, dar gandeste-te ca timp de sute de ani, preotii ortodocsi s-au adresat enoriasilor in limba slavona, pe care putini oameni o intelegeau. In comparatie cu Biserica Catolica, rolul educational al Bisericii Ortodoxe a fost mult redus.
Cat despre Scoala Ardeleana, au aparut intr-un context in care nu exista cine stie ce constiinta nationala. Si asta nu a fost doar la noi, ci si la bulgari, de exemplu.
Practic, una din realizarile Scolii Ardelene (si nu au fost singurii) a fost sa transmita romanilor din cele trei principate ca sunt acelasi neam, lucru de care multi nu erau constienti. Mesajul principal a fost cel al mostenirii latine, care se presupunea ca ne deosebeste de popoarele din jurul nostru (fie slavi, fie unguri).
Datorita Scolii Ardelene alfabetul latin l-a inlocuit pe cel chirilic, adus de bulgari.
In principiu, biserica greco - catolica a facut, dupa parerea mea, mai mult pentru romani decat Biserica Ortodoxa (daca luam in considerare marimea celor doua biserici). Inocentiu Micu - Klein, episcop greco-catolic, a fost primul roman primit in Dieta transilvana, de unde a luptat activ pentru drepturile romanilor ardeleni.