Eugen si Florin, nu inteleg de ce imi dati tot timpul doar parerile voastre, nu au importanta decat in discutiile dintre noi. Credinta noastra nu e construita din parerile noastre care pot fi subiective si gresite.
Eu am dat invatatura din catehism, citate din sfantul Ignatie, din parintele Cleopa, parintele Staniloae, si din invataturile sfintilor. Aceasta este invatatura, iar daca vreti sa o dezbatem trebuie sa dati ceea ce spun sfintii sau altii, nu parerile noastre.
Mai dau odata citatul din cartea Vademecum crestin ortodox. Aceasta e tot un fel de catehism, e invatatura crestina in lumina sfintilor parinti. Am gasit aici o parte din ea:
http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...ortodoxia.html
"
A crede că este mântuire și în afara creștinismului este o hulă la adresa lui Dumnezeu: este ca și cum am spune că Hristos a venit degeaba, din moment ce era nădejde de mântuire și fără El."
"Nu ne este îngăduit nici a crede că este mântuire chiar la creștini în afara celor făgăduite de El doar dreptcredincioșilor. Noi putem doar să ne rugăm ca și ei să cunoască mila lui Dumnezeu. Nu ne putem arăta însă mai milostivi decât Dumnezeu, nu le putem recunoaște noi că vor primi ceva ce nu le-a făgăduit Dumnezeu."
"Alminteri, mă tem că este, de asemenea, o hula la adresa lui Dumnezeu, căci a-I răstălmăci învățătura și a-I schimba rânduiala lăsată în Biserică pentru mântuirea oamenilor înseamnă a-L face mincinos, înseamnă a-I nega dumnezeirea; numai opera unui om poate fi schimbată de alți oameni ce se cred mai înțelepți."