Citat:
În prealabil postat de Daniel_7
Si totusi si aceasta observatie pe care o faceti este o judecata asupra aproapelui.Este posibil sa fiti si dumneavoastra incoltita de mandrie cand va impartasiti.
Cel mai bine in Biserica,dupa cum spun unii Parinti ,este sa stam cu ochii inchisi si sa ne rugam.
Cel mai greu este sa sesizam cum ne inseala pe noi diavolul,caci pentru ceilalti avem ochi de "expert".
|
Granita dintre judecarea aproapelui si constatarea unei stari in care se afla aproapele este tare sensibila. Si fina. Este o problema importanta. ca de asta depinde pacatul judecarii aproapelui. Acu una este sa vezi pe cineva cazut intr-un pacat si alta e sa il certi si sa il judeci. Ca pacatele oamenilor le vedem, destule in jurul nostru. dupa cum vedem si pacate la noi insine. Vedeti dvs. eu nu l-am certat de domnul, ci m-am uitat repede la mine cum sunt, nici macar nu l-am intrebat ceva. Ci mi-am vazut de mine.
Am mai spus-o si o repet. Vedem un om cazut in patima betie de exemplu. Il vedem , e evident, acum daca vedem asta nu inseamna ca l-am judecat. dar omul care gandeste asa tot din mandrie gandeste asa: ce te uiti la mine, nu te vezi pe tine?
Mandria asta bat-o vina are radacini adanci.