Atât de tare m-am încâlcit în neputință încât mi-am adus aminte că defapt nu-s în stare de nimic, nu pot absolut nimic, sunt neputincios complet și dacă încerc să demonstrez cuiva că iată că defapt pot, imediat mă afund mai adânc în pocirlă și mă cuprinde o spaimă deznădăjduitoare văzându-mi neputința crescătoare și tind să arăt totuși în dauna evidenței că pot, și mie și altora, și e ca și cum aș încerca să mă mântui pe mine însumi de neputință, și aș da semne și minuni ca să vadă și alții că iată că pot, și defapt eu nu pot și mă tot informez că e chiar penibilă situația și ceea ce încerc și-mi crește iar tensiunea și panica, înlemnesc, paralizez, rușinea atinge cote insuportabile și brusc acuz și realizez că nu pot să-i imit pe cei ce pot, nu pot să mă imit nici pe mine când puteam și paralizez până la moarte și iată că nu mai respir de frică, de rușine, de groază că-mi vine rândul să pot și eu nu pot defapt și mă cuprinde panica, rușinea, neatenția, neputința mai mare și groaza, rușinea publică, buimăceala... m-aș ascunde și aș uita totul, dar entuziasmul speranței deșarte mă momește ca să mai persist, să mai încerc și prostia mea credulă și sedusă ar încerca iar să încerce iar dar acum văd apogeul trist al neputinței, acum știu că nu mai e nici o speranță ca să pot și aș fugi undeva pentru ca să nu se mai știe de mine, ridicolul e prea absurd și grotesc, aș vrea să fug să nu-și dea sema din ei că acum nu mai pot nici ceea ce puteam până acum și nici ce visasem și sperasem în copilărie crezând că voi putea cândva... iată deci că acum nu mai pot absolut nimic, pentru că neputința de acum și frica și emoția și panica e ca un nisip mișcător, ca o pocirlă, în care dacă ai intrat și ai spectatori, nu mai poți să ieși și cu cât încerci să te miști ajungi tot mai neputincios, mai speriat, mai îngrozit și tot mai rușinat ajungi apoi, iar dacă încerci să te paralizezi cumva tot nimic nu faci căci nu scapi de rușinea neputinței nicicum, nici mort, căci se știe căci s-a văzut, s-a auzit, te-ai remarcat prin prostie și neputință. Și iată că nu mai îndrăznești niciodată să mai vorbești cu cineva, să te mai întâlnești, nu mai îndrăznești să începi un discurs, o poveste, o glumă, o relatare, o întrebare, o frază, un salut, fiindcă se vede că nu poți și se reamintește că nu puteai și doare și se știe că vrei mereu să demonstrezi și ție și altora că poți și că nu faci altceva decât să te antrenezi ca sadicii mațochiști folosindu-te și de alții pentru clipa când chiar o să poți cu siguranță. E același minteres. Iar ea, clipea, nu va veni niciodată singură căci e ca o superstiție perfectă a fatalității și nu vine căci e imposibil în cazul tău așa minune ca să poți oricât ai exersa... și-ți dai seama după atâtea încercări ratate că și atunci când aveai sentimentul că puteai nu a fost decât jucarea unei scenete, cu tine în rolul cel mare, bine ascuns în spatele unei măști după care să ascunzi și neputința... realizezi iată însfârșit că te amăgeai și te măguleai în același timp că poți ceva, ca să fii ceva, ceva ce ți-a băgat cineva în cap că nu poți... sau că poți și e de dorit dacă vrei se te dai mare.
Deci cine oare mi-a băgat mie în cap că vreau să pot?.. Și de ce să pot? Pentru ce anume să pot și să mai pot? Iată că nici nu mai vreau să pot! Așa că îmi arăt de acum și mie și tuturor că nu pot! Fiindcă chiar nu pot, deci nu-i greu și nici mare lucru ce o să fac, o să nu pot, dar zău că nu știu ce o să mă fac atunci când o să mi se ceară de către șef sau de către situație să pot ceea ce se cere și ceea ce niciodată n-am putut și nici n-am crezut vreodată că aș putea... așa că îmi e tot mai clar că nu mai pot face față fiindcă nici n-am putut niciodată ci doar arătam că pot ca să bravez dar defapt nu aveam nici pic de încredere că chiar pot fiindcă doar vedeam mereu că nu pot oricât încercam să
arăt că pot. Iar apoi am căpătat orare de toate situațiile căci în toate se vedea că nu pot și mi se cerea să pot.
Doamne, Doamne, tare-s mic și necăjit și neputincios... negru mic, muiat în tuș... cri cri cri toamnă gri... nu credeam c-o să mai vi... zise el cu glas sfârșit ridicând un picioruș, dar
de-acuș s-a isprăvit.
Soluția? Aseamă-nă-te cu Iisus ca cei mai buni actori care nu mai știe ieși din rol nici după ce a căzut cortina... mai ales noaptea când nu te vede nimeni, mai ales când nu știe și nu ghicește nimeni asemănarea și rolul pe care-l joci.
''-zi pietrelor să se preschimbe în pâine,
-nu numai cu pîine trăiește omul ci cu orice Cuvânt...
-închină-te mie și toate averile și bogățiile ți le voi da ție,
-este scris să te închini numai Domnului Dumnezeului Tău și Lui singur să-i slujești...
-sari de aici jos căci e scris că îngerii Lui te vor ține pe aripi ca să nu-și frângi piciorul,
-este scris să nu ispitești pe Domnul Dumnezeul tău...''
Deci e clar, e scris că nu pot oricât aș încerca.