Citat:
În prealabil postat de catalin2
Eugen, ai mai spus si despre evolutionism ca se preda la teologie.
|
Am spus ca se studiaza corespunzator iar asta nu implica ca se accepta in totalitate si neconditionat, dar nici ca se respinge total si fara studiu corespunzator, pentru ca nu se poate nega legatura (trupeasca) intre tote organismele vii, biologice de pe aceasta planeta. Sfanta Scriptura spune ca Dumnezeu este creatorul vietii biologice, dar nu spune "cum"? "El a zis si s-au facut" (Psalmi). Dumnezeu a dat porunca pamanutului sa dea viata biologica vegetala si animala. Slava tie Doamne! Dar "cum" a dat si da pamatul viata ascultand de porunca Creatorului (legea vietii biologice) asta omul poate afla intru Duhul Sfant prin studiu corespunzator :).
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Ultima fraza cu Iisus e mai mult o conceptie apropiata de neoprotestantism, care spune ca Iisus a venit ca cei ce cred in El sa fie mantuiti.
|
Acuzatia este nefondata. Am facut referire la mantuirea obiectiva cand am spus ca Hristos a murit pentru pacatele intregii omeniri (care include pacatele personale ale fiecarei persoane de la Adam pana la ultimul pruc care se va naste intainte de a doua venire a lui Hristos.)
Nu poti fi mantuit de Hristos Iisus daca nu crezi in EL.
Hristos spune clar:
"Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească.
2. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.
3. Și aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. " Ioan 17,3
Deci viata vesnica inseamna cunoasterea lui Dumnezeu si a lui Hristos, care implica credinta evident.
"si noi am crezut si am cunoscut ca Tu este Hristosul Fiul lui Dumnezeu cel VIU" (Ioan 6,69)
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Iisus a venit ca sa aduca harul prin care sa ne putem mantui. Harul este dat tuturor de Dumnezeu, dar doar prin Sfintele Taine il putem primi in interior.
|
Catalin nu te pripi.
Nu fa confuzie intre mantuire, desavarsire, indumnezeire. Termenii acestia trebuie sa fie foarte clari pentru a putea discuta corepunzator subiecte teologice. Trebuie avut grija ce sens (definitie) da fiecare Sfant Parinte si teolog ortodox mantuirii.
Spre explu in stiinta cand se vorbeste despre timp neaparat trebuie sa se precizeze si teoria stiintifica conform careia se face definirea timpului, intrucat alta este definirea timpului in mecanica clasica, alta in teoria relativitatii si alta in mecanica cuantica (de fapt in mecanica cuantica dispare notiuna de timp asa cum o stim noi la nivel macroscopic dar nu vom intra in amanunte).
La fel este si cu mantuirea. Unii teologi prin mantuire inteleg atat desavarisrea cat si indumenzeirea. Evident ca potrivit acestei definitii nu se poate vorbi de mantuirea paganilor.
Spre exemplu pentru iubire in limba greaca exista trei termeni: eros, agape, filia. Una este sa vorbesti despre iubire in general folosind teremnul "iubire" care le include pe toate si alta este sa folosesti teremeni specifici pentru fiecare situatie: iubirea frateasca, iubirea familiala, iubirea pasionala (intre barbat si femeie) caci evident sunt 3 moduri total diferite de iubire.
Intocmai este si cu mantuirea. Daca vorbesti la modul general include: izbavirea de patimi si pacate (si dobandirea vietii), desavarsirea si indumnezeirea; sau daca folosesti termenul de mantuire pentru a te referi NUMAI la izbavirea de patimi si pacate care implica dobadirea vietii. Eu folosesc in postarile mele "mantuire" strict in acest sens restrans si nu la modul general, intrucat sunt de acord cu teologii ortodocsi care il folosesc in acest sens, expunand o teologie ortodoxa limpede, fara echivoc.
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu are importanta cate fapte facem , pentru ca nu ne mantuim doar prin Lege (respectarea poruncilor).
|
Evident. Mantuirea este darul lui Hristos si este un proces care dureaza toata viata omului. Doar in faptele omului se vede cum Hristos lucreaza prin harul Sau mantuirea in om.
Fara Hristos nu putem face nimic (Ioan 15,5). Legea doar arata pacatul dar nu ajuta pe om sa nu il savarseasca. Hristos Iisus insa, nu doar arata omului prin harul sau binele si raul ci il si ajuta pe om (cel care vrea bieninteles) sa nu savarseasca pacatul. Aceasta este valoare inestimabila a lui Hristos Iisus.
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Si inainte de Iisus exista har, dar acesta era doar exterior, explica foarte bine Sf. Serafim de Sarov.
|
Este o discutie mai dificila. Ce intelegi tu prin har. Hai sa il definim mai intai si apoi vom vedea daca conform definitei tale putem vorbi de har exterior inainte de Hristos.
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Eu am mai dat citatul din catehism:
"Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale.
Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului.
Dar harul nu e de trebuinta numai la inceputul mantuirii omului, ci si dupa aceea, tot timpul. Omul nu se poate intari niciodata in bine in asa fel ca sa nu mai aiba pe urma trebuinta de har. Binele statornic si curatia deplina a omului sunt un rod nu numai al omului, ci si al harului, nu numai al unuia sau al altuia. Daca mantuirea si sfintirea omului inseamna unirea lui cu Dumnezeu prin har, se intelege ca pierderea harului inseamna pierderea mantuirii. "
|
Foare bine si foarte clar expusa invatatura ortodoxa in acest pasaj. Trebuie remarcat insa ca "mantuire" in acest pasaj inseamna atat izbavirea de pacate si patimi cat si desavarisirea si indumenzeirea.
Din acest acest pasaj reiese fara echivoc harul inseamna ajutorul pe care il da Hristos omului spre a nu mai savarsi pacatul pe care nu voieste sa il faca dar il face, dupa cum spune si Sfantul Pavel:
"Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc.
20. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci păcatul care locuiește în mine.
21. Găsesc deci în mine, care voiesc să fac bine, legea că răul este legat de mine.
22. Că, după omul cel lăuntric, mă bucur de legea lui Dumnezeu;
23. Dar văd în mădularele mele o altă lege, luptându-se împotriva legii minții mele și făcându-mă rob legii păcatului, care este în mădularele mele.
24. Om nenorocit ce sunt! Cine mă va izbăvi de trupul morții acesteia? " Romani cap 7 Evident raspunsul este Hristos Iisus prin harul Sau.
Citat:
În prealabil postat de catalin2
Catehismul se afla si pe site-ul patriarhiei.
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
Nu cred ca la teologie ortodoxa se invata altceva decat ceea ce scrie in catehismul care e chiar pe site-ul patriarhiei.
Ceea ce spune acolo e ca si ceilalti vor fi judecati, ca sa nu spuna ca ei sunt indreptatiti pentru ca nu au auzit de Iisus sau de ortodoxie. Exact asta spune si parintele Cleopa. Iisus spune in parabola bogatului, rudele ii au pe Moise si pe prooroci, nu trebuie sa merga cineva sa le spuna.
Asadar evreii vor fi judecati dupa legea veche. Au auzit Mesia in Vechiul Testament. Iar altii dupa constiinta si faptele lor, in functie de asta vor putea sa o duca mai bine dupa, dar nu sa se mantuiasca.
|
Catalin frate, important este sa intelegem ce scrie acolo nu doar sa stim ce scrie acolo.
Hai sa facem urmatorul rationament (duhovnicesc) (la care reaspunsurile sunt "Da"):
Hristos Iisus este dreptul Judecator. Corect? Bun.
Toti oamenii vor fi judecati. Corect? Bun. J
udecata este drapta si nepartinitoare pentru orice om. Corect? Bun.
Va judeca Hristos faptele omului (sau credinta)? Corect? Bun.
Va tine Hristos seama de harul pe care il da omului (crestinilor ortodocsi)? Evident ca da caci "sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta iar sluga care nu a stiut si nu a facut putin ". Oamenii care au facut bine (nu conteaza cantitatea) vor primi viata de la Hristos?
Doamne ajuta. Har si pace.