Miracolul rugaciunii in nebunia lumii
,,Adeseori lumea ne apare ca o masinarie sinistra, monstruoasa, insensibila, oarba,care distruge tot ce omul construieste, ingrijeste, iubeste, toate acele lucruri in care omul isi pune sperantele.Om mic si prostut,de ce ar fi lumea catusi de putin preocupata de dorintele tale?Ce inseamna suspinele tale in mijlocul unui univers unde stelele se nasc si imbatrinesc in miliarde de ani?Astfel de ganduri fac ca orice rugaciune sa inghete pe buzele tale.Are vreun sens sa te rogi ca avalansa care se napusteste in jos, cu urlete infioratoare, sa il crute pe micutul aflat in calea ei?Cat de oarba,cumplita si insensibila soarta.
Cand privim catre ceea ce este dincolo de noi,catre lume,rugaciunea paleste si se pierde.Destinul tragic al omului ne rapeste curajul de a ne ruga.Toate par a fi lipsite de sens,totul pare sa fie doar dezordine,hazard,confuzie.Cine sa mai aiba atunci in minte sa se roage?Cel mult lumea ne permite noua sa percepem,intr-un mod vag,existenta unei Forte misterioase;insa lumea nu poate sa ne faca sa ne si incredem in acesta Forta,sa ne faca sa strigam la ea ,,Ajuta-ne!"asa cum ar striga un copil catre tatal sau.Atunci,cum de ne mai putem ruga?Ce ne da noua curajul,increderea,siguranta atat de necesare pentru a face acest lucru?
La fel ca si in cazul unor copii pierduti intr-o padure,care sunt inspaimantati de intunericul sinistru de acolo,dar care,dintr-o data,aud o voce venind din intuneric, o voce familiara lor,o voce plina de dragoste care ii cauta pentru a le veni in ajutor,tot astfel si in cazul nostru,rugaciunea reprezinta raspunsul dat de noi Cuvantului lui Dumnezeu care,in Isus Christos,s-a facut dintr-o data auzit pentru noi in acest univers intunecat si plin de necunoscut.
Tatal ne cheama pe noi sa iesim afara din intunericul lumii.Ne striga,ne cauta,vrea sa ne aduca pe toti la EL. ,,Unde esti tu,copilul meu?" Rugaciunea reprezinta raspunsul pe care il dam la acesta intrebare. ,,Sunt aici Tata.Inainte ca Tu sa ma fi chemat am fost plin de teama.Insa acum,cand mi-ai vorbit,nu mai sunt infricosat.Ia-ma si condu-ma cu mina Ta prin lumea intunecata si inspaimantatore" (Emil Brunner)
|