Se pare ca in Romania sunt destui care cred ca e viabila o unire si care chiar ar accepta o scadere a nivelului de trai, daca asta ar fi pretul unei uniri. Si nu sunt putini astia, sunt vreo patruzeci si ceva la suta.
Problema e in partea cealalta. In Moldova doar 4% doresc unirea cu Romania. Cade greu la stomac procentul asta pentru unionistii din stanga Prutului. Sigur, sondajul e facut de un ONG din asta liberal-progresist, e simplu sa atacam mesagerul. Hai sa zicem ca poate au ras din procente ca sa serveasca unei agende discrete, chiar si asa nu cred ca se poate pune procentul real mai sus de 10-15%. Din nou, o cifra dezamagitoare pentru unionisti.
Un alt argument care da credibilitate acestui sondaj sunt procentele foarte mici pe care le obtin partidele care sustin fatis unionismul la alegerile parlamentare din Moldova. Este foarte clar ca opinia publica din aceasta tara nu doreste unirea cu Romania. Chiar daca luam in considerare modul violent si ilegitim in care Romania Mare a fost rupta, o unire nu se poate face peste dorinta locuitorilor Moldovei - si se pare ca asta nu inteleg multi.
Nu romanii sunt cei care s-au lasat pe tanjala. Sa stiti ca in 20 de ani de guverne neocomuniste, clasa politica, asa cum e ea, a facut cateva lucruri bune. Printre ele s-a numarat si enuntul periodic la nivel politic al dorintei unioniste - acest lucru facandu-se mai mult sau mai putin voalat - probabil pentru ca nu i-a costat nimic si pentru ca, pana la urma, e ceea ce doreste o proportie serioasa a electoratului.
Pe tanjala s-au lasat moldovenii, de fapt nici nu cred ca a fost atat de aprinsa flacara asta a romanismului la ei ca sa aiba de unde sa scada.
__________________
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur.
User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Last edited by horatiu.miron; 16.05.2011 at 17:06:06.
|