Citat:
Īn prealabil postat de Aghioritul
Imi place cum scrii despre PSALTIRE!!! Scrii bine, foarte bine, cu ADEVAR! Nici nu mai suntem acum 5-60 de ani... pe vremea Marilor nostri parinti duhovnicesti...
In legatura cu poemnitul persoanelor fie la Sf.Proscomidie, fie la Psaltire, NU SUNTEM NOI CEI CARE JUDECAM si ii CATEGORISIM pe oamenii care "merita" sa fie pomeniti si care NU! Nu Pr.Cleopa si-a varsat sangele pentru oameni (sa nu se inteleaga ca am ceva cu Sfintia sa, Doamne fereste! dar nu sunt deacord cu aceasta idee si NU voi fi NICIODATA si explic de ce) ci Hristos, Care a venti NU pentru drepti ci pt pacatosi! Pe Desfranata NU a alungat-o de la Sine, ci i-a spus: Iertate-ti sunt pacatele! si tot Hristos spune: pe cel ce va veni la Mine, nu il voi da afara! ca Nu cei sanatosi au nevoie de doctori, ci cei bolnavi!
Asa si aici! Indiferent de PACATE, Hristos asteapta INTOARECEREA PACATOSULUI! Iar noi cine suntem sa NU trecem pe unul si pe altul, pt ca e PACATOS? SA FIM REALISTI, cu DISCERNAMANT! Cu mintea TREAZA si dupa GANDUL LUI HRISTOS! Ca noi suntem oameni si GRESIM, iar El este Cel Care VINDECA si MANTUIESTE!
|
Problema aceasta cuprinde aspecte pragmatice in primul rand. Nu e pacat sa ne rugaam pentru nimeni, dar una e sa ne rugam pentru un om nespovedit sau care traieste in diverse pacate mari (vrajitorie, apostazie, concubinaj etc.) si alta e sa ne rugam pentru mai multe astfel de persoane. Duhurile rele vin si ne chinuie pe noi, cei care ne rugam fara sa ne cunoastem puterea duhovniceasca si ne pot pricinui caderi mai mici sau mai mari.
Sfantul Grigorie Dialogul s-a rugat pentru mantuirea de la vesnicele munci a imparatului Traian. A primit instiintare de la Dumnezeu cum ca acela s-a mantuit, dar l-a fost atentionat sa nu se mai roage pentru pagani:
Proloagele 12 Martie - Vietile Sfintilor si cuvinte de invataturi
Rugaciunile pentru persoane care n-au nicio treaba cu Dumnezeu presupun niste riscuri pe care ni le asumam noi, cei care ne rugam pentru ei.
Parintele Porfirie, care devenise orb, spunea ca se roaga pentru toti cei care ii cereau prin rugaciunea inimii: ,,Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul!'' Si a explicat ca, pentru a ne ruga eficient pentru altii, mai intai trebuie sa ne intarim duhovniceste noi insine. In zilele noatre se pune problema sa ne rugam mai intai sa ne putem duce propriile poveri, iar apoi sa purtam si poverile altora. Cu masura insa.
Prudenta este necesara, deci. Cautam sa-i influentam pe cei apropiati din jurul nostru sa duca o viata placuta lui Dumnezeu in primul rand. Ii pomenim in primul rand la acatiste si la Psaltire. Iar pe cei care se spovedesc si se impartasesc putem sa-i trecem si la Sfanta Liturghie. Daca pomenim la Sfanta Liturghie mai multi oameni despre care stim ca au pacate grave si sunt nespovediti, avem mai mult de luptat cu duhurile rele, iar rugaciunea noastra se ridica mai greu la ceruri.