Citat:
Īn prealabil postat de costel
Biserica Ortodoxa nu are in cultul sau astfel de practici. Nu exista in cadrul Sfintei Liturghii sau al altor Sfinte Taine un moment in care preotul sa-si asume rolul de a vesti viitorul cuiva cu ajutorul Evangheliei. Nicio carte de cult nu cuprinde un indemn, o mentiune despre o practica de acest gen. De aici reiese ca este o inovatie.
Ce reiese de aici? Ca sunt oameni care nu stiu ce se petrece in Biserica, pentru ca daca ar cunoaste, nu ar accepta asa ceva. Dar reiese si faptul ca sunt slujitori care nu si-au inteles misiunea si asta ar trebui sa duca la caterisirea lor.
|
Bineinteles ca nu exista asa ceva.
Nu am intanit nicaieri in crestinism asa ceva.Este un demers intunecat pentru ca in loc ca oamenii sa fie luminati in ceea ce priveste invatatura lasata lor,sa traiasca in Credinta si speranta,bucurie,ei sunt atrasi sa apeleze la practici magice,superstitii fara nici un temei.Sa traiasca in intuneric si frica, sa fi dependenti de slujitorii intunericului care ii fac robi ai fricii in acest mod.Este mai mult decat o inovatie,este o pervertire.Cine incurajeza,practica sau sustine asa ceva va plati.Eu sunt convins,
am vazut si eu la tv sau pe net reportaje despre asa ceva,ca BOR va reactiona si va face ce trebuie facut.
Vrea cineva o ,,
carte deschisa"?
Atunci alegeti una care trebuie,care sa va ajute,sa va deschida sufletul si mintea fata de credinta dvs,sa stie fiecare ce inseamna si ce semnificatie exista.Uitati o carte care va ajuta mult,eu o am cadou de la cineva cu inima mare: ,,
Cartea deschisa a Imparatiei.O Insotire Liturgica pentru preoti si mireni".Autor a fost IPS Bartolomeu Anania(RIP).Iata despre ce este vorba:
,,Desigur, dupa Simeon Tesaloniceanul, Cabasila, Vintilescu, Braniste, Schmemann si Staniloae e greu sa mai spui ceva nou despre Sfanta Liturghie. Nici nu am avut aceasta pretentie. Cartea aceasta nu este un manual sau tratat de teologie Liturgica si in nici un caz nu si-ar permite sa se substitue lucrarilor de specialitate din circuitul didactic. Ea isi propune cateva obiective:
a) O talcuire "punctuala" a Sfintei Liturghii, nu pe teme mari, ci pe text, verset cu verset, asemenea comentariului biblic.
b) Incadrarea Sfintei Liturghii in orizontul mai larg si inca nu indeajuns de explicitat al Imparatiei Cerurilor.
c) Trezirea constiintei mirenilor ca ei fac parte din preotia imparateasca si ca prezenta lor in actul liturgic este o impreuna-slujire cu preotul din altar.
d) Prin cunoastere si slujire, Liturghia trebuie sa devina un bun launtric al fiecarui participant, fie el preot sau laic.
e) Legatura indisolubila dintre Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie, prin lucrarea Duhului Sfant.
f) Prin sfintenia, dulceata si inaltimea ei, Liturghia poate deveni prag de descoperire a dreptei credinte".