În prealabil postat de Eugen7
2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit.
3. Dar Domnul Dumnezeu a zis: "Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!"
4. În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriași, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor și acestea începuseră a le naște fii: aceștia sunt vestiții viteji din vechime. Facerea cap 6
In acest pasaj "fii lui Dumnezeu" nu se refera la ingeri!!! (Doamne fereste o asemenea cugetare!) intrucat ingerii sunt "duhuri si para de foc" (Psalmul 103,5) si nu au trup (viata bilogica) deci nu se pot uni trupeste cu omul (femeia) pentru ca femeia sa nasca un prunc! Omul este trup si suflet!
Desigur ingerii rai pot pune stapanire pe mintea omului (si astfel pe intreg sufletul si trupul sau), posedand omul, dar aceasta este alta discutie.t
In limbajul Sfintei Scripturi "fii lui Dumnezeu" sunt acei oameni care fac voia lui Dumnezeu traind in comuniune cu Dumnezeu intru Duhul Sfant, facad voia lui Dumnezeu.
Sfintii Parinti spun ca in acel pasaj "fii lui Dumnezeu" se refera la urmasii lui Set care traiau dupa voia lui Dumnezeu, iar "fii oamenilor" se refera la urmasii lui cain. Urmasii lui Set care traiau la un nivel duhovnicesc preponderent, s-au "coborat" la nivelul "lumesc" (adica la o traire cu prepoderenta trupeasca) la care erau urmasele lui Cain. Fiind oameni s-au putut casatorii si urmasii lor erau viteji, dupa standardele lumesti.
"Fiul lui Dumnezeu" prin fire este unul singur: Hristos Iisus, Dumnezeu adevarat si om adevarat. Hristos Iisus ne face prin Sfintele Taine fii ai lui Dumnezeu (prin har si nu prin fire asa cum este EL):
"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu,
13. Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. " Ioan cap 1
In psalmul 81 scrie clar ca Dumnezeu sunt numiti acei oameni alesi de Dumnezeu sa conduca poporul intru voia lui Dumnezeu (este vorba de preotii si profetii vechiului Testament iar in Nou Testament este vorba de Sfintii Apostoli, episcopii si preotii din Sfanta Biserica a lui Hristos):
"6.Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt".
7. Dar voi ca niște oameni muriți și ca unul din căpetenii cădeți. " Psalmul 81
Desigur ca este vorba de o infatisare duhovniceasca caci ingerii nu au trup material (caracterizat prin: forma, lungime, marime, greutate etc).
Infatisara duhovniceaca s-a schimbat atunci cand Duhul Sfant nu a mai locuit in ei, pentru ca ingerii rai au refuzat comuniunea cu Dumnezeu. Astfel putem spune ca ingerii cazuti s-au "intunecat", evident este vorba de o intunecime duhovniceasca si nu fizica.
Totusi chiar daca ingerii cazuti s-au "intunecat" ei nu si-au schimbat firea (ingereasca)! (spun Sfintii Parinti).
Doamne ajuta. Har si pace.
|