Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Iata ce spune sfintul Grigorie, papa al Romei: "in virtutea autoritatii sfintului apostol Petru, a anulat actele acelui sinod". Multumesc ca-mi intariti credinta: ultimul cuvint in materie de credinta il are episcopul Romei, "in virtutea autoritatii sfintului apostol Petru".
|
Nu sunt sigur că intenția dlui Andrei a fost aceea de a vă întări credința. Dacă ortodocșii de azi ar crede, așa cum au crezut Sfinții Părinți ! Dacă ar crede cu adevărat că autoritatea Papei este aceeași cu autoritatea Sf Petru, așa cum a crezut Sf Grigore ! Dacă ar crede că Isus Cristos l-a rânduit pe Petru ca să guverneze toată Biserica, așa cum a crezut Sf Ioan Gură de Aur !
Dar, mă tem că ei nu mai cred nici măcar că ceilalți episcopi au autoritate apostolică. Ei nu cred în episcopii lor, nu în episcopii noștri. Unii, îi socotesc "ecumeniști", dacă nu cumva "anticriști". Alții, îi socotesc "fundamentaliști". Ideea că sunt urmașii apostolilor, că lor le-a spus Isus "Mergând, învățați neamurile !" le scapă. Uneori, mă gândesc că dacă ar veni însuși Sf Ap Andrei și ar fi iarăși pus pe cruce de păgânii zilelor noastre, alegând din nou crucea în "X" așa cum a făcut, ei ar spune: "ia uite, a venit să smintească lumea ! Uite ce simbol își trage ! Dar capul nostru nu e Andrei, capul nostru este Isus ! Huo, Andrei, anticristule!" Un val de contestare a propriei autorități își face de cap în Biserica Ortodoxă. Un val de cea mai rea inspirație protestantă. Numai că, în timp ce la protestanți punctul de sprijin vizibil este, totuși, Biblia, vedem că la mulți ortodocși punctul de sprijin vizibil este câte un călugăr cu nume ciudat, ori un cod de canoane de la 1200 din cine știe ce parte a Răsăritului.
Veniți, fraților, la credința Bisericii celei Una, la credința Bisericii Vii ! Petru are un urmaș ! Și Andrei are un urmaș. Și Toma, și Filip ! Nu v-ați săturat de certurile nesfârșite dintre voi, nu v-ați săturat ca Biserica Ierusalimului să dea de pământ cu Biserica Bucureștiului, iar Moscova să nu încapă de Constantinopol, în vreme ce Biserica Bulgariei se sfădește cu...Biserica Bulgariei, spre deruta credincioșilor ? Dar arhiereii voștri par a se fi săturat, acum strigă după unitate ! Nu auziți cum Supremul Păstor își cheamă oile într-un singur staul ? Dacă nu putem să ne rugăm ori să lucrăm pentru unitatea Bisericii, măcar să nu zădărâm noi aici, jos, punțile pe care arhiereii noștri se străduiesc să le întindă sus ! Să nu repetăm experiențe triste, cum au mai fost în secole trecute, în care arhiereii au ajuns cu trudă la consens, dar de unire s-a ales praful prin lucrarea Dezbinătorului !