Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Sa revenim la subiect. Are cineva (vreun ortodox cat de cat practicant) vreo parere vizavi de aceste schimbari subtile in postul BO (zic subtile fiindca nu s-a batut toba pe ele, sa se explice si prostimii - adica noua - ci pur si simplu au aparut in calendar).
|
Nu stiu sigur ,iti vorbesc acum din ce am auzit,dar mie mi se par adevarate:
Aceste dezlegari la peste in postul Craciunului sau dupa Pasti pana la Inaltare,au existat dinainte,nu sunt inovatii ale Bisericii.De fapt s-a revenit la o stare anterioara.
Am auzit ca inainte,de la Sfintele Pasti pana la Inviere,erau harti toate miercurile si vinerile,deci se manca de dulce ,nu numai peste.
Ar fi logic,deoarece e bucuria Invierii,si chiar in Evanghelie se spune : Atat timp cat Dumnezeu e printre noi nu trebuie sa postim,cand va pleca de la noi ,atunci vom posti.
Postul alimentar cred ca trebuie legat si de o perioada a pocaintei;se face concomitent si cu o pocainta a sufletului,iar perioada pana la Inaltare este una a bucuriei.Stim ca nu se fac nici metanii mari in aceast interval.
De ce postim miercurea si vinerea? Pentru ca miercuri a fost vandut ,iar vineri a fost rastignit Mantuitorul! Aceste zile ar trebui nu numai sa postim ci sa si constientizam aceste evenimente si sa avem o pocainta personala aparte.
Pe de alta parte,cei care vor sa duca o viata mai inalta,pot posti oricand.Am citit despre pustnici care si in ziua de Pasti posteau,sau pentru smerenie gustau doar o bucatica de carne.