ASPIRAȚIE ȘI SPERANȚĂ
Aspirația e floarea speranței.
Dacă mediul în care înflorește nu-i este favorabil se usucă și se scutură.
Dacă, dimpotrivă, mediul o ajută, ea prinde putere și dă rod.
Dar dacă acest rod e cules înainte de se fi copt, totul e pierdut.
Coacerea se produce doar când vrea Dumnezeu și trebuie să avem înțelepciunea să așteptăm.
Dumnezeu a sădit în inima fiecărui român o floare a speranței.
E aspirația către o Românie creștină, puternică, civilizată și prosperă.
Acestei aspirații naționale, acestei flori a speranței unui întreg popor, îi trebuie un mediu propice pentru a se dezvolta, pentru a prinde putere și a da rod.
Ne-am străduit, după posibilitățile noastre, să contribuim la crearea unui astfel de mediu pentru această floare prețioasă.
Maturitatea va veni atunci când va vrea Dumnezeu, fără îndoială.
Dar noi putem și trebuie să împiedicăm ca această clipă să fie amânată.
Putem și trebuie să facem ca maturizarea să continue nestâjenită.
Poate fi acuzat cultivatorul că vrea să grăbească nejustificat creșterea plantelor sale când, primăvara, le ocrotește de vânt și îngheț?
Între activitatea febrilă a materialistului, care în trufia și egoismul lui nu se sinchisește de nimeni și nimic pentru a reuși și inerția fatalistului care, temându-se de efort, își încrucișează brațele pe piept căutând să se convingă că apatia lui nu-i decât încredere în Dumnezeu, se situează virtutea creștinului care muncește, care se roagă, care sădește, care stropește și care așteaptă roadele de la Dumnezeu.
Încă de la începuturile poporului nostru religia s-s aflat peste tot primul loc.
Pentru a ocupa printre națiuni poziția pe care Dumnezeu ne-a hărăzit-o, trebuie să repunem peste tot religia pe primul loc, trebuie ca iubirea de patrie să fie strâns legată de credința în Domnul nostru Iisus Hristos și de zelul pentru apărarea Bisericii Sale.
Instrumentul de care Dumnezeu se va sluji pentru a-i da patriei noastre trăinicie și forță va fi mai puțin un Bălcescu și mai mult un părinte Ilie Cleopa.
Voi fi acuzat, poate, că am visuri patriotice care nu se vor realiza niciodată.
Aceste visuri, dacă sunt visuri, mi-au fost inspirate de citirea integrală a istoriei noastre.
Dar sunt oare visuri? N-am putea vedea în ele mai degrabă speranțe pe care trecutul nostru ni le justifică, aspirații realizabile spre viitorul pe care Dumnezeu ni-l rezervă pentru împlinirea destinului nostru național?
Visuri sau aspirații, aceste gânduri îmi rătăcesc prin acele locuri de pe întinsul țării unde strămoșii au dat lupte grele și văd pe pământul udat cu sângele lor neamul nostru stând drept și dârz în fața noilor pericole care îl amenință.
E uimitor că-mi vin idei îndrăznețe, că, reflectând la bătăliile purtate de înaintași, întrevăd pentru țară un viitor glorios?
E uimitor că doresc cu ardoare împlinirea destinului neamului nostru pe acest colț de pământ pe care doar Dumnezeu ni-l va putea lua?
Predescu Virgil
__________________
AMOR PATRIAE NOSTRA LEX!
|