Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Dumneavoastra ati raspuns, eu am raspuns raspunsului dumneavoastra.
Am aratat clar, fara urma de indoiala, ca citatele dumneavoastra se refereau la aprecierile personale, de natura generala, ale Sfantului Ioan despre importanta si sfintenia apostolilor, pe cand citatele mele se refera la talcuirea pe care o da Sfantul Ioan episodului din Evanghelie in care Hristos ii spune lui Petru: "Paste oitele mele".
Cu alte cuvinte, simplu si pe intelesul tuturor:
In citatele dumneavoastra, Sfantul Ioan spune: "Pavel e cel mai intelept (sau cel mai mare sau cel mai sfant) dintre apostoli",
iar in citatele mele Sfantul Ioan spune: "Hristos i-a incredintat lui Petru conducerea fratilor sai"
Daca sustineti ca au fost scoase din context, va rog sa sustineti aceasta acuzatie si sa prezentati intreg contextul. Dumneavoastra recunoasteti ca n-ati citit omilia, prin urmare nu vad pe ce va sustineti acuzatia, dar eu am dat link catre textul intreg al omiliei, in limba romana, in volum editat si tiparit de ortodocsi.
|
Si eu am mai raspus apoi de vreo patru ori. Dar o sa raspund si a sasea oara.
Sf. Petru si Pavel sunt numiti
capeteniile Apostolilor (conducatorii, sefii).
Apoi Sf. Petru, Ioan si Iacov sunt cei dintai intre Apostoli, varful ucenicilor.
Despre Sf. Pavel:
cârmaciul Bisericii[127], vasul alegerii, trâmbița cerească,
călăuza miresii lui Hristos (adică a Bisericii)“[128].
Asadar chiar mai mult decat ce spune despre Sf. Petru.
Nu e o acuzatie, pentru ca dvs. ati luat aceste citate dintro sursa catolica, nu le-ai inventat dvs.
Eu am spus ca pe scribd nu se vad decat cateva omilii, dar am luat omiliile de pe newadvent:
http://www.newadvent.org/fathers/240188.htm
De exemplu: "He was the chosen one of the Apostles, the mouth of the disciples, the leader of the band."
Am spus ca sunt scoase din context in sensul ca si despre alti Apostoli spune sfantul aceleasi lucruri, nu ca nu sunt in acea omilie.
P.S. Pastor al oilor e orice preot, ca urmare a transmiterii de la Apostoli.