Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Tocmai. Nu se precizeaza clar, dar nici in Ortodoxie nu se precizeaza clar (in sensul de invatatura dogmatica, de adevar de credinta...
|
In ortodoxia crestina se precizeaza clar necesitatea adormirii Maicii Domnului, caci ea are firea cazuta a lui Adam, cea muritoare, si doar Hristos este viata. Orice om se naste (din parintii sai) cu firea muritoare a lui Adam si doar prin moartea si invierea intru Hristos Iisus are viata cea adevarata.
Aceste adevaruri se studiaza in cadrul facultati de teologie ortodoxa crestina, mai ales la disciplina domgmatica.
Citat:
În prealabil postat de Erethorn
404. Cum a devenit păcatul lui Adam păcatul tuturor urmașilor săi? Întregul neam omenesc este în Adam "sicut unum corpus unius hominis - ca un singur trup al unui singur om275". Prin această "unitate a neamului omenesc", toți oamenii sunt implicați în păcatul lui Adam, așa cum toți sunt implicați în dreptatea lui Cristos. Totuși, transmiterea păcatului originar este un mister pe care nu-l putem înțelege pe deplin. Știm însă prin Revelație că Adam primise sfințenia și dreptatea de la început nu numai pentru el, ci pentru întreaga natură umană: cedând în fața ispititorului, Adam și Eva săvârșesc un păcat personal, însă acest păcat afectează natura umană pe care ei o vor transmite într-o condiție decăzută276. E un păcat ce se va transmite prin propagare la toată omenirea, adică prin transmiterea unei naturi umane private de sfințenia și de dreptatea de la început. De aceea, păcatul strămoșesc este numit "păcat" în mod analogic: este un păcat "contractat", nu "săvârșit"; o stare, nu un act.
|
Corect. Este intocmai cu doctrina ortodoxa a Sfintilor Parinti.
Citat:
În prealabil postat de Erethorn
405. Deși propriu fiecăruia277, păcatul originar nu are în nici unul dintre descendenții lui Adam un caracter de greșeală personală. E privarea de sfințenia și de dreptatea de la început, însă natura umană nu este total alterată: este rănită în propriile-i forțe naturale, supusă ignoranței, suferinței și stăpânirii morții și înclinată spre păcat (această înclinație spre rău se numește "concupiscență"). Botezul, dăruind viața harului lui Cristos, șterge păcatul strămoșesc și îl întoarce pe om spre Dumnezeu, însă consecințele acestui păcat asupra naturii slăbite și înclinate spre rău persistă în om și îl provoacă la luptă spirituală.
406. Învățătura Bisericii despre transmiterea păcatului originar s-a precizat mai ales în secolul al V-lea, în mod deosebit sub impulsul reflecției Sfântului Augustin împotriva pelagianismului, și în secolul al XVI-lea, în opoziție cu Reforma protestantă. Pelagius susținea că omul e în stare să ducă o viață moralmente bună prin puterea naturală a voinței sale libere, fără ajutorul necesar al harului lui Dumnezeu; el reducea astfel influența greșelii lui Adam la aceea a unui exemplu rău. Primii reformatori protestanți învățau, dimpotrivă, că omul e total pervertit și libertatea lui e anulată prin păcatul originar; ei identificau păcatul moștenit de fiecare om cu înclinația spre rău (concupiscența), care ar fi de neînvins. Biserica s-a pronunțat asupra sensului datului revelat privind păcatul strămoșesc îndeosebi la cel de-al doilea Conciliu de la Orange din 529278 și la Conciliul Tridentin din 1546279.
|
Asa este.
Insa dupa cadera in pacat, dupa ruperea comuniunii cu Dumnezeu intru Duhul Sfant, dupa alterarea fiintei umane, dupa pierderea nemuririi... mai putea omul (atat Adam cat si urmasii lui) sa traiasca fara de pacat?
Era suficienta doar prezenta Duhului Sfant in om pentru a restaura firea cazuta (muritoare)? Raspunsul este NU, caci si Sfintii Vechiului Testament precum si Maica Domnului au fost plini de Sfantul Duh.
Doar Hristos Iisus intrupandu-se si luand firea cea cazuta a lui Adam, o videca de moarte de pacate si patimi... si o mantuieste, desavarseste si indumnezeieste.
Multumesc pentru efortul de a expune obiectiv credinta BC dle Erethorn. Este folositoare in studiul teologic ortodox, caci ne ajuta sa intelegem mai bine atat doctrina ortodoxa cat si asemanarie si deosebirile cu doctrina romano-catolica. Lucrurile nu trebuiesc tratate cu superficialitate.