Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 09.05.2011, 13:19:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn
Iata citatul relevant din catehism: 881. Domnul a făcut numai din Simon, căruia i-a dat numele de Petru, piatra pe care și-a zidit Biserica. I-a încredințat cheile ei376; l-a instituit Păstor al întregii turme377. "Dar însărcinarea de a lega și dezlega, care i-a fost dată lui Petru, se știe că a fost dată și colegiului apostolilor unit cu capul său378". Această funcție pastorală a lui Petru și a celorlalți apostoli ține de fundamentul Bisericii. Ea este continuată de episcopi sub primatul Papei.
vad ca iar incepem o discutie fara sens, eu v-am dat exact ce spun catolicii, dvs. imi spuneti ce credeti dvs. Am inteles pozitia dvs., dar aici este despre altceva vorba.
Chiar si aici scrie clar ca Domnul a cladit Biserica pe Petru, "piatra".
Am gasit si Omiliile la Matei pe scribd, de data asta erau toate. In Omilia 54 e vorba de acel citat, scrie Sf. Ioan Hrisostom: "Adica, pe credinta in marturisirea lui Petru. Prin aceasta arata ca multi au sa creada; ii inalta gandirea lui Petru si il face pastor."
Si care era marturisirea sf. Petru? Tu esti Fiul lui Dumnezeu. Apoi Sf. Ioan arata ca Iisus ii spune "Fiul lui Iona" pentru a-i arata ca la fel, El e Fiul lui Dumnezeu.
Aceasta e piatra din capul unghiului, Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Adica marturisirea lui Petru. Tot sf. Ioan arata ca Tatal a spus asta, pentru sf. Petru nu intelegea ce inseamna, de aceea i-a explicat Iisus.

Va dau din nou interpretarea catolica, pentru ca trebuie sa repet:
"Acum să privim mai îndeaproape versetul cheie: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea" (Matei 16,18). Disputele referitoare la acest pasaj au fost dintotdeauna legate de semnificația termenului "piatră". La cine sau la ce se referă? Din moment ce însuși noul nume al lui Petru înseamnă "piatră", propoziția ar putea fi rescrisă astfel: "Tu ești Piatra și pe această piatră voi zidi Biserica Mea". Jocul de cuvinte pare evident, dar comentatorii care doresc să evite ceea ce decurge de aici – și anume punerea bazelor papalității – au sugerat că cuvântul "piatră" nu se poate referi la Petru ci trebuie să se refere la mărturisirea sa de credință ori la Cristos. "

Nu spune in citat ca cei ce se opun primatului (papalitatii) spun ca cuvantul "piatra" nu e Petru, ci "marturisirea sa de credinta"? Adica exact ce spune Sf. Ioan Gura de Aur, care, daca ne uitam, o spune chiar mai clar, credinta in ceea ce spune Petru, deci nici macar pe ceea ce spune sf. Petru.
Mai clar de atat nu cred ca se poate explica, doar sa lungim discutia.