View Single Post
  #1  
Vechi 06.05.2011, 23:23:04
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Parintele Galeriu

Părintele Galeriu mergea prin lume trăgând după sine un imens năvod. Peștii intrau de bună voie în el, de dragul părintelui. Și erau de toate felurile: catolici, sectari, yoghini, masoni, atei, „jidani”, securiști, oameni de mare cultură, intelectuali, dar și oameni simpli, muncitori, țărani. Pe toți îi iubea, pe toți îi dorea în plasa sa - Biserica. Și, cu dragostea și înțelegerea sa, a reușit să-i aducă pe mulți. Nedelimitându-se de nimeni, cuprinzându-i pe toți. Nu spunându-le că toate sunt bune, ci arătându-le, mai degrabă, că locul în care se aflau ei era doar un început.
Bineînțeles că asta pe mulți îi smintea. Dar oare nu așa făcuse și Domnul?
În felul acesta a înțeles să iubească Ortodoxia și în felul ăsta a apărat-o: slujindu-și semenii.

M-am gândit mult cu privire la duhovnicii care ne-au format. Am putea spune că fiecare mare duhovnic a format o școală de gândire. Iar uneori diferențele între aceste școli sunt foarte mari. Într-un fel vorbesc ucenicii Părintelui Galeriu, într-un fel cei ai Părintelui Arsenie Boca, într-un fel ai Părintelui Teofil, Arsenie Papacioc sau Iustin Pârvu. Uneori sunt deosebiri radicale. Mă gândesc, totuși, că probabil aceste deosebiri, divergențe, apar mai degrabă între noi, fiii lor duhovnicești, și nu au apărut între ei. Sunt situații în care unii dintre noi aproape îl anatematizează pe Părintele Stăniloae, de exemplu, ca neconform cu Sfinții Părinți. Deși nimeni nu i-a studiat și tradus mai bine.

Ortodoxia este sobornicească. Noi nu credem în infailibilitatea nici măcar a sfinților, luați singular. Noi credem în adevărurile exprimate în sinoade.

Ce soluție găsim pentru a scăpa de aceste divergențe?

Last edited by N.Priceputu; 06.05.2011 at 23:26:44.
Reply With Quote