Salut exprimarea artistica si filozofica a gandurilor oamenilor "senzitivi" si desigur talentati. Din nefericire, pentru mine genul acesta de scrieri nu sunt facile. Ma pierd printre cuvinte.
Totusi din putina literatura crestina, duhovniceasca si artistica pe care am citit-o mi-au atras atentia scrierile Ieromonahului Savatie Bastovoi un fost si apreciat postmodernist.
Un scurt text care mi-a placut foarte mult este " Cu un sarut mai aproape de moarte":
"Când eram mic, nu suportam ticăitul ceasurilor. Și asta nu pentru că sufeream cu nervii sau de insomnie, ci pentru că ceasul îmi amintea de existența timpului. Fiecare tic-tac se asocia pentru mine cu o bătaie în porțile morții. Când mă culcam în pat și în întuneric se mai vedea numai conturul ferestrei, ticăitul ceasului se asemăna cu zgomotul roților unui tren care mă duce spre moarte. Era atât de scurt un ticăit, dar era destul ca să mă cufunde într-o tristețe doborâtoare, într-o tristețe din care nu credeam că voi ieși vreodată. Era îngrozitor să știu că eu nu voi putea întoarce înapoi timpul vieții mele nici măcar cu un singur ticăit. Mă sfâșiam să simt cum dispare în neființă pentru totdeauna și irecuperabil sunetul acela monoton și trist.
Acest sentiment îl retrăiam mai cu seamă seară, la culcare. Dar adevărata tristețe și singurătate mă copleșea în casele străine, chiar și la bunica, unde mă adormea un ceas mare sovietic. Atunci mă gândeam ce deprimant ar fi să aud astfel de ceasuri toată ziua, dar totodată îmi dădeam seama că ele ticăie chiar și atunci când eu nu le aud. Orice n-aș fi făcut și oriunde nu m-aș fi dus, timpul trecea.
Singurul rost pe care îl mai vedeam era să urmăresc cât mai atent trecerea timpului, să o înregistrez, să o explic. A fost cea mai dureroasă ocupație din viața mea, dar n-a fost fără rost.
Am început să văd trecerea timpului în orice: în frunze care cad sau doar se mișcă, în orice schimbare, în orice cuvânt sau gest care erau înghițite imediat de trecut ca de un stol de piranii. Eu însumi rămâneam nemișcat și neputincios în fața trecutului care mă înghițea încetul cu încetul.
Trecerea timpului se poate măsura cu orice. O măsuram cu hainele din care creșteam, cu oamenii care mureau sau se căsătoreau. Nimic nu oprește trecerea timpului. Și cei îndrăgostiți pot spune: iată, suntem cu o atingere mai aproape de moarte, suntem cu o îmbrățișare, cu un sărut mai aproape de moarte.
Suntem întotdeauna mai aproape. De multe ori mă surprind asupra aceluiași gând în timpul Liturghiei, când preoții și diaconii își dau sărutul iertării și al dragostei înainte de a se împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos. Atunci ei se cuprind și, sărutându-se pe umăr, zic: “Hristos în mijlocul nostru”, iar celălalt răspunde: “Este și va fi”.
Ce minunat! atunci sunt cu adevărat cu un sărut mai aproape de moarte, dar și mai aproape de Viață. Pentru un singur lucru mă rog atunci, ca sărutul acesta să mă apropie anume de Viață și nu de moarte.
|