Citat:
În prealabil postat de AlinB
Hm, aceste randuri mi-au trezit curiozitatea, cine ar putea sa abroge acest canon in cazul greco-catolicilor?
|
Autoritatea competentă în a abroga canoanele care țin de disciplină și de rit în cazul greco-catolicilor este Sfântul Sinod al Bisericii Române Unite (greco-catolice), condus în prezent (și încă pentru scurt timp) de Preafericitul Lucian, arhiepiscop major și mitropolit al Blajului.
Citat:
Care este valoarea acestui canon totusi din moment ce "biserica-sora" ca sa-i zicem asa, romano-catolica nu-l ia in serios?
Sau acolo a fost abrogat, de cine sti cand?
Nu e ciudat ca ceea ce la tine este regula la fratele tau sa fie regula exact..opusul?
|
Biserica Greco-Catolică este Biserică Particulară
sui iuris. Ca să zic așa, este Provincie Autonomă a Bisericii Universale. "Sui-iuris" înseamnă că are propriul ei cod canonic, care poate fi modificat de Sinod și numai de el.
Citat:
Poate e un detaliu minor ai sa-mi zici, dar totusi mi se pare ca un scartzait pe fondul simfoniei fratesti..
|
Extras din Catehismul de la Baltimore:
129. Î: În ce fel Biserica este una ?
R: Biserica este una întrucât toți membrii ei sunt de acord asupra unei singure credințe, sunt cu toții în aceeași comuniune și sunt toți sub un singur cap.
Sursa:
http://www.catehism.ro/cb_Lectia12.htm
Deci, domeniul canonic nu este un aspect al unității Bisericii. Canoanele pot fi și trebuie să fie apanaj al Bisericilor Particulare și nu al nivelului universal al Bisericii, în virtutea principiului subsidiarității.
Vedem acest model aplicat și de statele federale. Spre exemplu, statul Dakota are alte legi decât statul Montana în orice domeniu în care aceasta e posibil, dar nu am observat ca acest lucru să fie "un scârțâit" pe fondul unității statului federal american.