Pentru domnul doctor Dragomir.
Multumesc pt info,mi-am notat multe aspecte interesante in acesta seara.La sugestia dvs,revenirea la topic,va las opinia mea de final.Fiind o opinie a unui individ,trebuie tratata in acest mod.Nu altfel.O sa folosesc in mare parte tot materialul pe care l-am folosit in aceste postari.
Exista profetie in VT cu privire la tradare?Exista.Stia Mantuitorul ca va fi vandut?Stia.Stia de cine?Stia.Trebuia sa se implineasca Scripturile?Trebuia.Pana aici pare un plan implacabil dar exista si elemente care spun o alta fata a acelor momente dramatice.
Scena de la Templu pune in lumina oroarea situatiei lui Iuda.Iuda da impresia ca nu intelege in ce incurcatura si-a aruncat Invatatorul.El inceraca sa-si repare cumva fapta prin admiterea faptului ca a vandut un nevinovat: ,,"Am pacatuit, caci am vandut sange nevinovat."(Matei 27:4).Isus este desemnat prin sange nevinovat,o expresie biblica ce face trimitere directa la Deuteronom,lucru pe care Iuda il stia:,,"Blestemat sa fie cel ce va primi un dar ca sa verse sangele celui nevinovat!"(Deut 27:25).Zbuciumul sau sufletesc este explicabil.
Sangele lui Isus este asociat astfel cu sangele dreptilor din VT iar condamnarea calailor fusese anuntata chiar de catre Hristos: ,,Pe unii din ei ii veti omori si rastigni, pe altii ii veti bate in sinagogile voastre si-i veti prigoni din cetate in cetate; ca sa vina asupra voastra tot sangele nevinovat care a fost varsat pe pamant, de la sangele neprihanitului Abel pana la sangele lui Zaharia, fiul lui Barachia, pe care l-ati omorat intre Templu si altar."(Matei 23:34-35).Pacatul este cu atat mai grav cu cat sangele a fost varsat spre multumirea unor straini: ,,Si au inceput sa-L parasca si sa zica: "Pe Omul acesta L-am gasit atatand neamul nostru la rascoala, oprind a plati bir cezarului si zicand ca El este Hristosul, Imparatul."(Luca 23:2) act monstruos cu precadere.
Cinismul preotilor tasneste la lumina zilei:ei nu ezita sa arunce intreaga vina a tradarii pe umerii lui Iuda: ,,"Ce ne pasa noua?", i-au raspuns ei. "Treaba ta." (Matei 27:4).In antiteza,un strain,cel care le impunea o lege straina,Pilat,reactioneaza diferit: ,,"Eu sunt nevinovat de sangele Neprihanitului acestuia. Treaba voastra!"(Matei 27:24).De fapt marii preoti sunt cei care,cel putin in aceiasi masura,daca nu cumva mai mare,au mainile patate de sangele lui Isus.
Ei ar fi trebuit,conform Legii,sa-l ucida pe Iuda,dupa marturisire acestuia.Raspunsul lor insa este dovada nedreptatii si falimentului lor spiritual.Daca cumva Iuda s-a gandit ca isi va rascumpara,prin inapoierea banilor si admiterea evidentelor,pacatul,ei bine,a esuat complet:sangele nu a fost rascumparat: ,,Preotii cei mai de seama au strans argintii si au zis: "Nu este ingaduit sa-i punem in vistieria Templului, fiindca sunt pret de sange." (Matei 27:6)
Banii cad la picioarele preotilor cei mai de seama iar Iuda se grabeste sa se spanzure,preotii esuand la randul lor in a pedepsi un vinovat.Moarte pentru moarte,in cazul lui Iuda,dupa modelul lui Ahitofel,sfetnicul Regelui David,care isi tradeaza stapinul pentru a se pune in slujba lui Absalom.Dupa care,la fel,se spanzura (2 Samuel 17:23).Discipolul Fiului lui David isi va vinde si el Invatatorul si se va spanzura si el.
Iuda nu a fost singurul in lista infama ce a inceput inca din Vechiul Testament.Iuda nu a fost singurul ticalos in acele momente.Poate unii au fost mai ticalosi ca el.Iuda s-a cait:,,Atunci Iuda, vanzatorul, cand a vazut ca Isus a fost osandit la moarte, s-a cait, a dus inapoi cei treizeci de arginti, i-a dat preotilor celor mai de seama si batranilor"(Matei 27:3).Iuda a recunoscut ca a vandut sange nevinovat.
Insa nimic nu l-a mai putut salva.Asa cum i-a spus si Mantuitorul: ,,Isus i-a zis: "Prietene, ce ai venit sa faci, fa!"(Matei 26:50).Iuda exact asta a facut desi,conform textului,abia la un anumit moment a inteles exact ce a facut.Era insa prea tarziu si,ca sa folosesc o expresie des intalnita,soarta sa era pecetluita.
Last edited by Scotland The Brave; 30.04.2011 at 23:31:54.
|