Problema s-a discutat pe multe topicuri și a fost examinată pe toate fețele. Dacă acest canon este în vigoare în Biserica dv, atunci este posibil ca laicii, în deplin respect față de autoritatea sacerdotală, să depună cereri formale spre a fi schimbat. Până la schimbare, trebuie respectat, deoarece canoanele cer ascultare chiar și atunci când (sau: mai ales atunci când) nu suntem de acord cu ele, ori ni se par absurde. Este, până la urmă, un aspect al smereniei și a spiritului de submisiune față de autoritatea legiuită.
De exemplu, mie personal mi se pare absurd ca un preot, odată hirotonit, să nu poată să spovedească oamenii, ci să fie nevoie de o altă investitură specială din partea episcopului. Și este doar unul dintre lucrurile care mi se par absurde în Biserică. Dar, vor fi având vreun rost al lor, care scapă înțelegerii mele limitate. Până ce se vor schimba, trebuie să le respect și să le urmez, refuzând tentația, de exemplu, de a cere unui preot care nu are hirotesire să spovedească să facă o excepție cu mine.
|