Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Eugen7: un răspuns foarte edificator. Și descurajator, în același timp. Prin urmare, suntem, în primul rând, trupuri. Cel puțin în relația dintre soți. Eu am crezut că duhul e cel care trebuie să prevaleze asupra sufletului și asupra trupului. Și că liniștea ar trebui să se nască duhovnicește, nu trupește. Însă realitatea nu-mi dă dreptate și mă contrariază.
|
Frate nu suntem trupuri in primul rand. Sutem suflet si trup. Sufletul are activitatile lui firesti, de asemenea si trupul pe ale lui. Toate trebuie sa le facem bine, cu cumpatare caci sunt cumplite atat bolile trupesti cat si cele sufletesi.
Nicidecum nu trebuie sa ne conduca trupul. "grija fata de trup nu o faceti spre desfranare" spune Sfantul Pavel.
Cuplurile isi regleaza singure activitatea sexuala fireasca in cadrul familiei, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu indrumarea preotului duhovnic. Nu spune nimeni ca trebuie sa o faci de 50 de ori pe zi sau doar o data pe an, ci atunci cand o faci sa fie bine facuta.
Sfantul pavel spune clar in I corinteni 7 "barbatul sa ii dea femeii iubirea datorata, asemenea si femeia barbatului. barbatul nu mai este stapan pe trupul sau ci femeia, asemenea nici femeia nu mai este stapana pe trupul sau ci barbatul". Sfantul Pavel spune asta pentru ca sa nu existe abuzuri si nici refuzuri sexuale in cuplu, cei dou trebuie sa fie una in toate, intai sufleteste si apoi trupeste.
Spre exemplu degeaba un cuplu se potriveste bine sufleteste daca trupeste nu... caci nu poate fi vorba de comuniune deplina (sufleteasca si trupeasca) in iubire in cadrul sfintei taine a casatoriei.
De asemenea degeaba un cuplu se potriveste bine trupeste iar sufleteste nu... caci in acest caz va fi vai si amar, casatoria este pervertita caci este doar un prilej de patima, inrobire trupeasca.
Avand in vedere ca omul (barbatul si femeia) sunt trup si suflet ei trebuie sa se doreasca atat trupeste cat si sufleteste. Doar in acest caz se poate vorbi de casatorie. Preotii duhovnici ceceteaza bine aceste asptecte cand tinerii cer binecuvantare pentru casatorie.