Citat:
În prealabil postat de Heurtebise
Hristos a-nviat!
Azi dimineata, cand stateam la mirungerea de la sfarsit, am auzit intamplator o doamna care ii spunea unei alte doamne ca nu mai trebuie sarutata icoana lui Iisus daca s-a impartasit. Poate sa-mi explice cineva de ce?
|
In rugaciunile dinaintea impartasirii cu Trupul si Sangele Domnului, exista o rugaciune: "Cinei Tale celei de taina, Fiul lui Dumnezeu, astazi, partas ma primeste, ca nu voi spune vrajmasilor Tai taina Ta,
nici sarutare Iti voi da ca Iuda; ci ca talharul marturisindu-ma strig Tie : Pomeneste-ma, Doamne, intru imparatia Ta".
Cred ca de aici oamenii au ajuns sa spuna ca nu mai este bine sa sarutam sfintele icoane dupa ce ne-am impartasit. Daca ne-am impartasit si la sfarsitul Liturghiei mergem la miruit, putem saruta fara probleme icoana de pe iconostas inainte de a fi miruiti. Altul este intelesul cuvintelor "nici sarutare iti voi da ca Iuda".
Tare mult iubeste omul neadevarul. La fel se intampla si cu acele cuvinte de la rugaciunea pe care o rosteste preotul la inmormantare, cand cere dezlegarea pacatelor. Oamenii nu vor sa inteleaga ca este vorba de dezlegarea pacatelor si vin sa-l dezlege pe cel adormit de legatura de la picioare.