Citat:
În prealabil postat de Sanduu
Dexemplu stati de vorba cu un om care nu crede ca exista un Dumnezeu cum il faceti sa-si schimbe parerea ? Stiu ca erau parabole cu ceasul si altele care demonstrau intr-un fel ca lumea aceasta a fost facuta de Dumnezeu.
|
Credința este dar de la Dumnezeu. Celor care, în bună conștiință, Îl caută, putem destul de ușor să le aducem argumente, fiindcă existența lui Dumnezeu este deplin abordabilă rațiunii. Dar celor care suferă de împietrirea inimii, de
sklerocardia, orice argument rațional le-am aduce, va fi nefolositor pentru ei.
Primilor, iată ce le putem spune, de exemplu:
"Finalitatea unui lucru este scopul pentru care acel lucru a fost făcut. Finalitatea unui ceas este aceea de a arăta timpul. Finalitatea unui creion este de a scrie. Un lucru este bun în funcție de felul în care îndeplinește scopul pentru care a fost făcut. Un ceas poate fi foarte frumos făcut, cu tot felul de ornamente rare, dar, dacă nu arată timpul așa cum trebuie, vom spune că acel ceas nu este bun și nu este folositor ca ceas. Același lucru se poate spune despre un creion, sau despre orice altceva. Întrebarea care se pune acum este: care e scopul pentru care omul a fost creat ? Dacă descoperim acest lucru, atunci știm și care este finalitatea sa. Când privim în jurul nostru în lumea aceasta, vedem o finalitate (un scop) pentru orice. Vedem că solul este pentru ca să crească ierburile și copacii; dacă nu ar fi nici o nevoie ca să crească aceste lucruri, atunci ar fi mai potrivit să existe doar bucăți țepene de stâncă netedă pe care să umblăm, fapt care ne-ar scuti de nevoia de a mai face șosele. Dar plantele trebuie să crească, de aceea trebuie să avem sol. Mai apoi, plantele sunt făcute ca să se hrănească animalele. iar animalele sunt făcute pentru om, ca să îl servească sau să îl hrănească. Dar omul ? Atunci pentru ce a fost făcut omul ? A fost făcut pentru ceva din această lume ? Observăm că toate clasele de lucruri sunt făcute cu un scop mai înalt decât cele din planul lor. Plantele sunt existențe superioare solului, fiindcă plantele au viață, pe câtă vreme solul nu are. Animalele sunt superioare plantelor, fiindcă nu numai că au viață, dar sunt înzestrate cu simțuri. Omul este superior animalelor: nu numai că are viață și simțuri, dar are, de asemenea, rațiune, inteligență, este dotat cu înțelegere, pe când animalele nu. Prin urmare, trebuie să privim la ceva mai înalt decât omul însuși, numai că nu există ceva superior omului în lumea aceasta. Deci, trebuie să privim la ceva dincolo de lumea aceasta ca să aflăm pentru ce este omul făcut. Privind dincolo de lumea vizibilă și cugetând, aflăm că omul a fost făcut pentru Dumnezeu, ca să Îl cunoască, să Îl iubească, să Îl servească atât în lumea aceasta, cât și în lumea viitoare. "
Sursa este preambulul Catehismului de la Baltimore, disponibil pe situl meu, aici:
http://www.catehism.ro/cb_Lectia01_f...tea_omului.htm