Situatia este foarte complicata si ca viitori-posibili-nasi ar trebui in primul rand sa vorbiti cu sotul si sa-l ajutati sa constientizeze situatia dificila in care se afla.
In primul rand, casatoria nu se poate face in Biserica Ortodoxa atat timp cat ea ramane protestanta sau devine doar formal ortodoxa.
Chiar daca preotul poate fi pacalit intr-un fel sau altul, Dumnezeu nu iar binecuvantarea Lui nu este un act magic, se castiga nu se fura prin inselaciune.
In orice caz, chiar daca ei doi nu sunt casatoriti cu binecuvantarea lui Dumnezeu si s-ar putea ca situatia sa ramana la fel pentru multa vreme, nu cred ca este un motiv ca acel copil sa nu fie botezat, cu atat mai mult de catre niste nasi responsabili.
Dar iarasi, botezul nu e totul dupa cum bine stiti, daca acel copil nu va fi dus la biserica si invatat sa gandeasca si sa se comporte ortodox, doar botezul nu va fi de mare folos insa, pe de alta parte, iarasi, nu-l puteti lipsi de el (botez).
Discutati si cu tatal, explicati-i situatia ca mai sus si vedeti in ce masura aveti sanse sa treceti peste eventuala opozitie a mamei.
Dar tare ma tem ca asa cum e situatia descrisa nu va intelege mare lucru si nici nu va fi dispus sa inteleaga/faca mare lucru.
De asemeni discutat si cu mama daca pare o persoana atat de deschisa si lamuriti-va in ce masura poate intelege ceea ce implica botezul ortodox si daca va sta sau nu impotriva a ceea ce va decurge din el.
Decizia finala e bine insa sa o luati cu duhovnicul, dupa ce veti sti exact care este pozitia parintilor in toata aceasta chestiune, o data ce va vor raspunde la problemele ridicate mai sus.
Am cunoscut din pacate un caz asemanator, el ortodox dar nu cred ca practicant, vrea sa se casatoreasca in biserica dar mai degraba probabil din cauza presiunilor din partea mamei, ea adventista vrea sa se retraga oficial pentru a se putea casatori "ortodox" dar nu prea ar vrea de fapt sa devina ortodoxa, reprosul ei principal la adresa cultului din care face parte (adventist) fiind faptul ca e prea "restrictiv" ea fiind o persoana careia ii plac "distractiile" (baruri, discoteci, etc.).
PS. Am citit si ultimele postari, situatia este chiar mai rea decat credeam..
Cred totusi ca acel copil ar trebui botezat, si poate ati fi avut ceva sanse la inima lui, indraznesc sa cred ca parintii nu v-ar fi stat totusi impotriva, dat fiind amabilitatea mai mult sau mai putin formala a mamei.
De botezat e drept ca s-ar putea sa fie botezat oricum, exista un gen de nasi care boteaza "pe banda" fara sa-si mai bata capul ulterior cu finii lor, crezand ca vor primi cine stie ce mare binecuvantare de la Dumnezeu pentru asta, problema este ca astfel de nasi nu vor putea face pentru copil ceea ce ati putea face voi cu perseverenta si rabdare..
Last edited by AlinB; 24.04.2011 at 22:34:27.
|