Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Voi cum vedeti situatia acestor oameni? Va multumesc.
|
Ce bine ar fi fost ca toate aceste întrebări să și le fi pus cei doi cu ani în urmă ! Înainte de a face copii și înainte de a trăi în necuviință. Datele problemei fiind, însă, cele care sunt, problema se pune ce trebuie să facă de aici înainte.
În mod evident, sunt următoarele două posibilități: sau se căsătoresc și trăiesc ca un singur trup, sau nu se căsătoresc și urmează să trăiască în abstinență, preferabil nu sub același acoperiș. Copiii nu pot fi invocați ca datorie de a te căsători. Nu există o datorie de a te căsători, ci există datorii după ce te-ai căsătorit.
Călugăria nu e o bună soluție, cel puțin deocamdată. Fiindcă sunt copii care trebuie ajutați: lor le trebuie un tată, nu un călugăr. Pe urmă, la călugărie e bine să ajungi căutându-L pe Domnul și dorind, de dragul Lui și din sete de El, să trăiești încă de pe acum precum îngerii și nu fugind de viața căsătorită.
Nici căsătoria fără legătură trupească nu e o soluție. Această variantă (noi o mai numim "căsătorie iosefină") are un caracter excepțional și presupune două condiții:
-învoiala amândurora și
-să fie făcută din motivație pozitivă (ca și călugăria) și nu fugind de responsabilitățile date de legătura trupească.
Dacă să se căsătorească sau nu, numai cei doi pot hotărî. Oricare ar fi hotărârea lor, revin la ceea ce am spus cu alt prilej: iubirea nu este atât sentiment, cât este act de voință. Dacă se înțelege acest lucru și ea nu are o atitudine te tip "contra", el va ști să aprindă în ea scânteia iubirii, și împreună vor ști să facă din asta o flacără. Nu e greu să iubești, totul e să vrei. E ca și o casă iubirea, se construiește cărămidă cu cărămidă. Deci, întrebările cheie pentru a ști dacă e mai bine să se căsătorească ori să se despartă acestea sunt:
-pentru el: o iubește îndeajuns ? ("Bărbaților ! Iubiți pe femeile vostre !")
-pentru ea: are destulă voință să asculte de el ? ("Femeilor ! Ascultați de soții voștri !").
Este Taina Căsătoriei eficientă și i-ar putea aduce într-o stare mai bună decât cea prezentă ? Tainele Bisericii sunt întotdeauna eficiente, dacă sunt primite cu dispoziția cuvenită. Deocamdată, ceva îmi spune că cei doi nu au dispoziția cuvenită. Toate au, însă, un început.